Meteen naar de tekst springen
De crew van TeeKay-421 & Michael Kingma

INDEX >> FESTIVALS >> FACTS 2004

FACTS 2004
Een vaste waarde tussen de sterren

 

Tim Veekhoven | 20/10/2004


Share/Bookmark

FACTS is uitgegroeid tot een absolute vaste waarde bij fans van Fantasy, Anime, Comics, Television & Space. Reeds voor de 14e maal werd FACTS het voorbije weekend georganiseerd in het Gentse Citadelpark en het was alweer een groot succes met nog meer bezoekers dan vorig jaar.

FACTS is eigenlijk de enige noemenswaardige conventie in de Lage Landen. Uiteraard bestaan er nog kleinere broertjes, maar deze grossieren in dure inkomstprijzen, weinig standhouders en te kleine zalen. FACTS daarentegen wordt gehouden in 3 (mooie en grote) zalen in het ICC te Gent en slaagt er steeds in de inkomstprijs erg democratisch te houden. Bovendien zorgde de organisatie ook dit jaar weer voor een aantal guest stars. De bekendste acteur was ongetwijfeld David Carradine, ons allen bekend uit Kill Bill en de serie Kung Fu uit de jaren '70. Enkele meters van Carradine (want de twee heren schieten niet al te best op met elkaar) zat Dirk Benedict, beter bekend als Face uit The A-Team (hij verving Tim Dunigan als Face na de pilootaflevering) en Starbuck uit Battlestar Gallactica. Ook present was Lawrence Makaore (Die Another Day & Fellowship of the Ring / Return of the King) voor de fans van Tolkien. Voor de Star Wars-fans waren Daniel Logan (young Boba Fett), Jeremy Bulloch (classic Boba Fett), Peter Mayhew (Chewbacca) en Nalini Krishan (Barriss Offee) uitgenodigd. Op zaterdagmiddag bezocht een 5e Star Wars-gast de conventie. Michael Kingma, een profbasketbalspeler die dit seizoen actief is in België, was door de Belgische Star Wars-fan club TeeKay-421, uitgenodigd om langs te komen. Kingma zal in Revenge of the Sith de Wookiee General Tarfful vertolken. Het was een leuk weerzien voor Kingma en Mayhew die samen hun scènes als Wookiees hadden gefilmd voor Episode III. Het was de allereerste verschijning van Kingma op een conventie.

Zoals meestal de gewoonte is werden de acteurs uitgenodigd voor een Q&A sessie en konden de fans gedurende het weekend een handtekening (tegen betaling) laten zetten op een foto, een figuurtje of een poster. TeeKay-421 begeleidde de Star Wars-gasten en ondervond een betere en gezelligere sfeer dan vorig jaar. Er werd volop gelachen en Daniel Logan liet zich van zijn strafste kanten zien. Ook de inrichting van de acteursstand was dit jaar veel beter en professioneler ingericht dan vorige jaren met de medewerking van de FACTS organisatie.

Maar FACTS is in de eerste plaats nog steeds hét moment om inkopen te doen. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal te vinden is bij de honderden standen die de zalen bezetten. Speelgoed, comics, dvd's, posters, t-shirts, beelden, foto's, boeken,... en ga zo voort. Dat Star Wars qua merchandise het best vertegenwoordigd was zal niemand nog verbazen. Manga is ook steeds een topper van formaat op FACTS. Talloze series lagen er te koop op dvd of in stripformaat. Verder kon je naar hartelust inkopen doen van Disney, The Simpsons, Masters of the Universe, Lord of the Rings, The Matrix, James Bond, Spiderman, Batman, Star Trek, enz... Handelaars uit Duitsland, Engeland, Amerika, Nederland en uiteraard België verkochten hun gerief aan al wie uitgeven wou. De prijzen waren enorm gevarieerd. Je kon een item voor 50 euro vinden aan één stand en aan een andere stand voor 80 euro.

Nadat de spaarcenten uit de portefeuille waren gegleden als vloeibare stroop konden bezoekers zich nog vermaken door een hapje te eten of een drankje te nuttigen aan de FACTS Cantina. Er werden ook 2 kostuumwedstrijden gehouden voor de talloze verkleedde fans. Al zien ze vaak geen steek voor hun ogen en al zweten ze zich te pletter, het is een trend die zich alsnog voortzet. Fans verkleden zich in alle mogelijke personages uit films en tv-series gaande van gekochte Stormtrooper-pakken (tegenwoordig lopen er meer Stormtroopers rond dan gewone bezoekers) tot meer originele en zelf gemaakte creaties zoals Sally uit The Nightmare before Christmas en het groepje jongelui uit Scooby Doo. Je komt de meest onmogelijke combinaties tegen zoals vrouwelijke Imperial Officers en Stormtroopers uit Star Wars én zelfs een mannelijke Princess Leia.

De 14e editie van FACTS werd alweer een succes en net zoals de voorgaande jaren stijgt de populariteit van het event beetje bij beetje. Dit zowel in de media (VTM kwam even langs op zaterdag) als bij de doorsnee fan. Het is een zonde om FACTS te moeten missen voor de gezellige babbel met de acteurs, de leuke koopjes en het samen zijn met gelijkgestemde zielen. Al wil dit niet zeggen dat alle bezoekers van FACTS hermafrodiete neigingen hebben.

Interview met Michael Kingma (Tarfful uit 'ROTS): http://www.teekay-421.be/archives/kingma.html

www.teekay-421.be/archives/facts.html
www.facts-convention.com

http://www.bejedi.com/gallery/conventionsfacts2004

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: UIP
STIGMATA
De kerk aan het kruis
>>>