Meteen naar de tekst springen
De filmfreak

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> ARAGAMI

ARAGAMI
Kitamura light

 

Steve De Roover | 07/08/2005


Share/Bookmark

Sinds 2000 bestaat de Japanse cinema niet meer alleen uit Godzilla, Akira Kurosawa, Takeshi Kitano of Takashi Miike. Want met een voor 400.000 dollar gemaakt actie annex horrorfilmpje brak Ryuhei Kitamura gewelddadig de deur naar het supersterrendom open. We hebben het hier uiteraard over Versus, dé coolste actiefilm ooit gemaakt, die de filmfestivals en daarna de wereld volledig inpalmde. Kitamura, een zelfverklaarde liefhebber van John Woo, George A. Romero, Sam Raimi en jaren tachtig Amerikaanse actiefilms, heeft onder de liefhebbers van de Aziatische cinema en de betere actiefilm bijna de status van een god. Een status die hij enkel maar verstevigde met Alive, Sky High, maar vooral met Azumi en Godzilla: Final Wars. Ergens in 2002 ging de regisseur zelfs een filmduel aan… met als resultaat Aragami.     

Een naamloze en zwaar gewonde samurai (Takao Osawa) dwaalt door de duistere nacht. Bij de ingang van een tempel zakt de samurai in elkaar. Als hij de volgende morgen bijkomt blijken al zijn verwondingen genezen en voelt hij zich fit en uitgerust. Zijn mysterieuze redder annex gastheer (Masaya Kato) nodigt hem uit voor een feestmaal. Het gezellige en vriendschappelijke tafereel verandert plots van toon, wanneer de gastheer met enkele grimmige en behoorlijk schokkende bekentenissen op de proppen komt. Al gauw staan de twee mannen lijnrecht tegenover elkaar en volgt er een intens duel op leven en dood.

Nadat de Japanse filmmakers Yukihiko Tsutsumi (de Black Jack-trilogie) en Ryuhei Kitamura (Heat After Dark, Versus 2) in een recordperiode hun kortfilms voor het “Jam Films”-project hadden afgewerkt (respectievelijk Hijiki en The Messenger) was producent Shinya Kawai zo in de wolken dat hij de beide regisseurs prompt een voorstel deed om elk een langspeelfilm te maken met maar twee acteurs, één locatie en dit alles in één miezerige week! Op het Berlijnse filmfestival kwamen de heren elkaar opnieuw tegen in de bar en na een avondje drinken namen Tsutsumi en Kitamura de uitdaging aan. Dit filmische duel ging de geschiedenis in als het Duel Project. Tsutsumi’s film werd 2LDK (2002), die uiteraard ook nog op deze pagina’s zal besproken worden.

Ryuhei Kitamura staat hoe je het ook draait of keert bekend als een pure actiefilmer. De man zou zelfs een telefoonboek flitsend en vol adrenaline kunnen overbrengen naar het witte doek. Toch loopt Aragami (ook wel bekend als Aragami Duel: The Raging God of Battle) niet over van de pompende actiesequenties. De film bevat weliswaar opnieuw de herkenbare stijl, goede montage en spectaculair camerawerk, maar de dialogen nemen voor de verandering eens de boventoon. Deze worden door de coole cast dan ook vlot, boeiend en met een geslaagd gevoel voor humor gebracht.

En wanneer de actie dan toch losbarst is het weer typisch “Kitamura-style” (voor de leken onder ons: hyperkinetisch, dynamisch en wervelend!). De climax is bovendien erg Versus-achtig. Let maar op het leuke gastoptreden van Kitamura’s vaste acteur Tak Sakaguchi (Battlefield Baseball, Azumi 2: Death or Love). Hoewel Aragami bij momenten echt aanvoelt als ‘maar’ een vingeroefening voor de blockbuster Azumi (wat de regisseur later ook openlijk toegeeft in het interview dat op de hier besproken DVD te vinden is), knettert het wederom van de “coolness” en de dynamiek. De leuke computereffecten geven het geheel extra cachet en production value, terwijl het uiteindelijk toch een extreme lowbudget films is. Aragami is concluderend een meer dan geslaagde actieprent (de prent won niet voor niets de “Zilveren Raaf” op het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film in 2003) en is ten zeerste aanbevolen voor de liefhebbers van het genre!

Regisseur:Ryuhei Kitamura
Cast:Takao Osawa, Masaya Kato, Kanae Uotani, Tak Sakaguchi
Land van herkomst:Japan
Productiejaar: 2003
Filmlengte: 79 minuten
Adviesleeftijd: 12

De door De Filmfreak uitgegeven DVD bevat Aragami in zijn originele 1.78:1 aspectratio en is zoals het hoort anamorfisch uitgevoerd. Het beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en een solide zwartniveau. De heldere kleuren ogen natuurlijk. Er zijn geen dramatische oneffenheden aanwezig. Ondanks onze teleurstelling dat er geen 5-kanaals spoor is bijgevoegd is de aanwezige Japanse Dolby Digital 2.0-track meer dan behoorlijk. Het geluid klinkt warm en zuiver, en de dialogen zijn goed verstaanbaar. Qua ondertitels is er de keus tussen Frans en - uiteraard - Nederlands. Het bonusmateriaal bestaat uit de originele bioscooptrailer, een promotietrailer voor de andere “Duel”-film 2LDK, een 18 minuten durende ‘Making of’-documentaire, een uitgebreid en informatief interview met regisseur Kitamura (21 min.) en een leuke videoboodschap door Kitamura en de twee hoofdrolspelers (5 min.). Prima pakketje!

(Met dank aan De Filmfreak)

De volgende keer belichten we de serieuze kant van de populaire actiester met humor Jackie Chan in het bikkelharde Long de xin ofte Heart of the Dragon (’85). Sayonara!

De filmfreak De filmfreak De filmfreak


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
ICE AGE 2: THE MELTDOWN
Blij dat ik glij
>>>