Meteen naar de tekst springen
Hong Kong Legends

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> HEART OF THE DRAGON

HEART OF THE DRAGON
Hard, serieus en zonder franjes

 

Steve De Roover | 04/09/2005


Share/Bookmark

Wie kent er Jackie Chan niet? De sympathieke internationale actieheld, die door het megasucces van Rush Hour 1 en 2 een echte Hollywoodster werd. Sindsdien ploetert Chan wat aan onevenwichtige Amerikaanse actiekomedies, die vaak hun volledig budget zelfs niet kunnen terugverdienen. Je zou haast vergeten dat de man ooit echt één van de koningen van het actiegenre was, dankzij Hong Kong-klassiekers als Snake in the Eagle’s Shadow, Drunken Master en de Police Story-reeks. Films die door de fans en kenners gewaardeerd worden als de ultieme klassiekers. Voor ons was er toch steeds één element overbodig aanwezig: de Buster Keaton-achtige humor. Gelukkig toonde Jackie Chan héél soms dat hij ook donkere kantjes had,  denk maar aan The Protector, Island of Fire, Crime Story en recent nog New Police Story. Long De Xin ofte Heart of the Dragon uit 1985 is er ook zo eentje.

Heart of the Dragon vertelt het verhaal van Tat Fung (Jackie Chan), een egoïstische, doch hardwerkende politieman, die er van droomt om de wereld eens rond te varen. Spijtig genoeg heeft hij deze droom al lang moeten laten ‘varen’, omdat hij de zorg van zijn zwakzinnige broer Dodo Fung (Sammo Hung) op zich heeft genomen. Wanneer Dodo door een reeks ongelukkige omstandigheden betrokken raakt bij een juwelenroof, wordt hij ontvoerd door een bende meedogenloze criminelen. Tat krijgt te horen van de bendeleider dat als hij zijn broer ooit nog levend terug wil zien, dat hij dan een belangrijk politie-informant moet uitleveren. Tat is vastbesloten om zijn broer te bevrijden, dus tegen beter weten in gaat hij in de volle tegenaanval...

Het valt onmiddellijk op dat Heart of the Dragon geen typische Jackie Chan film is. De nadruk ligt dit keer niet zo zeer op de actie, maar meer op de menselijke emoties en het dramatische aspect. Jackie Chan laat hier zien dat hij veel meer in zijn mars heeft dan wat gekke bekken trekken en is uitstekend als de egoïstische Tat Fung, die het er steeds moeilijker en moeilijker mee krijgt om alles op te geven voor zijn debiele broer. Sammo Hung is dan weer wat anders in de rol van de broer Dodo. Hoewel hij ongetwijfeld zijn uiterste best doet, dreigt hij al snel de kijker meer op de zenuwen te werken dan enige sympathie op te wekken. Gelukkig is zijn oog voor actie en zijn talent als regisseur stukken beter, zodat hij de dramatische scènes en de actie naadloos in elkaar weeft.

De film werkt heel de tijd toe naar een ambitieuze en grootse finale en om deze indrukwekkende actiesequentie in één keer goed te laten gaan werden er niet minder dan vijf gerenommeerde actiechoreografen opgetrommeld. Zo werkten Corey Yuen (Kiss of the Dragon, The Transporter II), Yuen Biao (Drunken Master, Shangai Noon), Billy Chan (The Prodigal Son, Winners & Sinners), Hoi Mang (Zu: Warriors of the Magic Mountain, The Karate Tiger) en Wah Yuen (Mr.Vampire, Eastern Condors) mee aan deze film en dit is zeker aan het eindresultaat te zien. De scène in kwestie is brutaal, spectaculair en feilloos in elkaar gestoken.

Hoewel Heart of the Dragon (ook bekend als The First Mission) door Sammo Hung’s gammele acteerprestatie en de weinige actie in de rest van de film het zeker niet haalt bij bikkelharde knallers als Island of Fire, Crime Story en het fantastische New Police Story, is het zeker een verdienstelijke poging van Sammo Hung Kam-Bo en Jackie Chan om eens een serieuze actiefilm te maken.

Regisseur:Sammo Hung
Cast:Jackie Chan, Sammo Hung, Emily Chu, Hoi Mang, Melvin Wong
Land van herkomst:Hong Kong
Productiejaar: 1985
Filmlengte: 87 minuten
Adviesleeftijd: 16

De Hong Kong Legends DVD bevat de film in zijn origineel 1.78:1 beeldformaat en is zoals het hoort anamorfisch uitgevoerd. Op gebied van geluid heb je de keuze tussen de originele Cantonese Dolby Digital 5.1-track en een Engelse Dolby Digital 5.1-track. De beeld- en geluidskwaliteit is bevredigend gezien de leeftijd van het bronmateriaal. Beschikbare ondertitels zijn Engels en uiteraard Nederlands.

Maar waar de releases van Hong Kong Legends keer op keer in uitblinken zijn de bijna steeds informatieve extra features. Vaste waarde Bey Logan is wederom van de partij met een diepgravende commentaartrack. Er zijn ook enkele pagina’s biografie over de sympathieke Brit te vinden. Vervolgens hebben we twee interviews: Different Strokes (11 min.), met acteur/regisseur Sammo Hung, en Spotlight on Action (15 min.), met cinematograaf Arthur Wong. Een waardevolle toevoeging zijn weggeknipte scènes. Het betreft hier drie actiescènes die speciaal opgenomen zijn voor de Japanse release van de prent, waar men meer actie wilde. De originele bioscooptrailer en de UK promotionele trailer mogen uiteraard ook niet ontbreken. Tenslotte hebben we nog trailers voor andere bij Hong Kong Legends (The Killer, Crime Story, Bullet in the Head, Wing Chun, Winners & Sinners en Moon Warriors) en Premier Asia (Ju-On: The Grudge, Champion, Volcano High, Bang Rajan, Bichunmoo en Musa: The Warrior) verschenen films. Top!

(Met dank aan Hong Kong Legends/DFW)

In de volgende editie is het wederom de beurt aan Zuid-Korea om te schitteren! Met de duistere misdaadthriller Memories of Murder ofte Salinui chueok uit 2003. Sayonara!

  Hong Kong Legends Hong Kong Legends Hong Kong Legends


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Studio 100
K3 EN HET MAGISCHE MEDAILLON
De wereld van K3, nu levensgroot!
>>>