Meteen naar de tekst springen
Warner Bros.

INDEX >> RECENSIES >> HET PAARD VAN SINTERKLAAS

HET PAARD VAN SINTERKLAAS
Lieve kinderfilm uit Nederland

goed  

Mattijs Grannetia | 23/10/2005


Share/Bookmark

"Sinterklaas, wie kent hem niet? Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet," zongen Henk & Henk in 1982. Iedereen in Nederland en België kent Sinterklaas - ook al is de Kerstman al jarenlang bezig met een offensief om zijn bebaarde concurrent van zijn troon te stoten - behalve Winky Wong, een klein Chinees meisje dat pas verhuisd is naar Nederland met haar moeder. Winky wordt geconfronteerd met een geheel nieuwe wereld. "Ik dacht altijd dat er alleen maar Chinezen op de wereld waren, maar toen was ik nog nooit in Nederland geweest," horen we de wijze meid zeggen - in een voiceover - terwijl we haar op Schiphol aan zien komen. Dit is het begin van een van de liefste films afkomstig uit Nederland: Het Paard van Sinterklaas.

De eerste dag op school is voor Winky geen geruststelling. De kinderen behandelen haar als een vreemdeling (in het landelijke Monnickendam is dat natuurlijk al gauw het geval); ze vinden haar lunch maar raar en het vreemde onsympathieke gedrag van de juf boezemt bij Winky ook geen vertrouwen in. Ontroostbaar keert Winky terug naar huis. Het wordt nooit wat in dat kille kikkerlandje. Dan ontmoet ze Saartje, een stokoude pony waarmee ze direct een band heeft. Ook al kan Saartje niet praten, Winky kan bij haar wel haar ei kwijt. Dat lucht op, want thuis hebben de ouders van Winky ook niet heel erg veel tijd voor haar, omdat zij altijd hard moeten werken in het restaurant van haar vader.

Net wanneer Winky het gevoel heeft dat ze alles een beetje onder controle heeft (ze heeft zelfs een vriendinnetje op school) gebeurt er iets vreselijks: Saartje komt te overlijden! Weer is Winky ontroostbaar, maar een stuk Nederlands cultuurgoed biedt uitkomst: je kan tenslotte alles wat je wilt hebben vragen aan die lieve Sinterklaas. Het is niet ingewikkeld om te bedenken wat hoog op het verlanglijstje van Winky prijkt. Het idee voor Het Paard van Sinterklaas is afkomstig van Tamara Bos, die voor het script (waarvoor zij terecht een Gouden Kalf mocht ontvangen) haar eigen kinderboek Winky en het Park van Sinterklaas adapteerde. Bos heeft in het verleden veel werk verzet bij het adapteren van Annie M.G. Schmidt's boeken (Minoes, Pluk en Otje) voor diverse media en het gevoel dat Schmidt in haar verhalen wist te leggen - het kind in de serieuze hoofdrol - heeft Bos nu ook in haar eigen verhaal verwerkt.

Regisseur Mischa Kamp maakt met Het Paard van Sinterklaas zijn speelfilmregiedebuut na veel producties te hebben gemaakt voor voornamelijk televisie en hij heeft een uitstekende prestatie afgeleverd. Het Paard van Sinterklaas is aan de ene kant een erg grappige film en kan tegelijkertijd enorm ontroerend zijn, zoals in de scène waarin Saartje sterft. Met een cast van relatief onbekende acteurs en actrices (op de Belgische Jan Decleir na) weet Kamp een gevoelig verhaal op het scherm te brengen voor jong en oud. Winky (heerlijk spontaan gespeeld door de eveneens debuterende Ebbie Tam) neemt direct een plekje in ieders hart in beslag en is niet van plan dat plekje gedurende én na de film in te leveren. Het immer optimistische meisje is een schat om te zien en de dingen die zij zo onbezonnen doet zijn allemaal om van te smullen (het maken van een gele Sinterklaas op school of het uitschelden van de grijze man voor "Rot Sinterklaas!" zijn daar maar enkele voorbeelden van).

Wat opvalt aan Het Paard van Sinterklaas is dat Bos en Kamp zich constant bevinden op een zeer dunne scheidslijn tussen het vertellen van de waarheid over Sinterklaas (wat de film zou verpesten voor kinderen) en het in stand houden van de illusie dat Sinterklaas echt zou bestaan. Een kind dat nog gelooft in Sinterklaas zal het niet opmerken, maar ouders en andere volwassenen zitten ongetwijfeld regelmatig op het puntje van hun stoel wanneer de waarheid weer vervaarlijk dichtbij komt. De constructie die Bos bedacht heeft in het script om haar film succesvol af te wikkelen is perfect en geeft iedereen de rust om weer opgelucht - zonder alle details uit te hoeven leggen over Sinterklaas - naar huis te kunnen gaan. Lang leve de Hulpsinterklazen dan maar om eventuele schoonheidsfoutjes in de mythe rond de Goedheiligman op te poetsen.

INFO]  Warner Bros. Warner Bros. Warner Bros.


Titel: Het paard van Sinterklaas
Genre: Avonturenfilm
Speelduur: 1u33
Regisseur: Mischa Kamp
Acteurs: Ebbie Tam, Jan Decleir, Aaron Wan, Peter Bolhuis, Sallie Harmsen, Anneke Blok, Betty Schuurman

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: UIP
THE MANCHURIAN CANDIDATE
Politiek voor dummies
>>>