Meteen naar de tekst springen
CJ Entertainment

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> A BITTERSWEET LIFE

A BITTERSWEET LIFE
Niet voor doetjes!

 

Steve De Roover | 18/12/2005


Share/Bookmark

Wanneer men het over gangsterfilms heeft, kan niemand om klassiekers als The Godfather, Goodfellas en Casino heen. Maar dikwijls worden de Aziatische producties in het genre over het hoofd gezien, terwijl er ironisch genoeg nergens zoveel geslaagde gangsterprenten werden ingeblikt als in Hong Kong en Japan. Denk maar aan de A Better Tomorrow- en Infernal Affairs-trilogieën, Sonatine en het beruchte Ichi The Killer. Vanaf nu kan daar ook het Koreaanse Dalkomhan Insaeng, ofte A Bittersweet Life, bij. Een stijlvolle en ultragewelddadige gangsterfilm, van de regisseur van de internationale hit A Tale Of Two Sisters.   

Sun Woo (Lee Byung-hun) is een koelbloedige gangster en maakt al snel een naam voor zichzelf in het Zuid-Koreaanse criminele circuit. Gangsterbaas Kang (Kim Young-chul) vertrouwt Sun Woo dan ook een erg belangrijke én persoonlijke taak toe. Deze vermoedt namelijk dat zijn piepjonge vriendin Hee Soo (Shin Min-ah) een verhouding heeft en wil dat Sun Woo een oogje in het zeil houdt. Indien zijn vermoedens waar blijken te zijn, is het aan Sun Woo om hen op te ruimen! Maar wanneer Sun Woo, die voordien nooit een liefde gekend heeft, de betoverende Hee Soo ontmoet, is deze onmiddellijk verkocht. Wanneer hij weigert om zijn verantwoordelijk op te nemen, wordt hij in de val gelokt en gefolterd. Maar Sun Woo laat het hier niet bij en zint op nooit geziene wraak...

Zoals je kan lezen is het verhaal van A Bittersweet Life uitermate simpel, maar dat maakt de film er niet minder briljant op. Het simplistische en weinig originele verhaal geeft regisseur Ji-woon Kim de kans om voluit uit te pakken met zijn ijzersterke visuele stijl. Via kleuren geeft hij de gevoelswereld weer van zijn personages. De wereld van Sun Woo is ondanks al zijn luxe letterlijk grijs en leeg, terwijl Hee-soo’s leventje een warme gezellige gloed heeft. Dankzij enkele slimme camerastandpunten laat de filmmaker soms gewoon zien waar Sun Woo zijn aandacht op richt. A Bittersweet Life begint wat aan de trage kant, maar de uitmuntende cast vangt dit netjes op. Vooral de charismatische Lee Byung-hun is perfect als de ijskoude gangster, en Shin Min-ah is op haar beurt weer erg goed als de porseleinen en dromerige verschijning - die Sun Woo’s ijs wat doet smelten.

In de tweede act schiet de prent volledig in de hoogste versnelling en laat Ji-woon Kim zijn cast uitleven in een orgie van actie en geweld. Op het internet vergelijkt men A Bittersweet Life niet alleen met de briljante Infernal Affairs trilogie, maar ook met John Woo’s beste werk en zelfs het over roepen, doch fel bekroonde Oldboy. Hoewel dat allemaal uiteraard wat overdreven is, kan uw dienaar niet ontkennen dat de actiescènes werkelijk fenomenaal zijn. Ze barsten open van de stijl, visie en vooral van de ‘blood squibs’. Zo worden mensen levend begraven, vingers worden er in gruwelijk detail afgeknald en handen verbrijzeld met een uit de kluiten gewassen moersleutel. Dit klinkt allemaal niet echt gezellig, maar het geweld en de verwikkelingen van het verhaal zijn gelukkig zo over-the-top dat je het moeilijk serieus kan nemen. Bovendien kruidt de regisseur zijn film met enkele uitermate hilarische humoristische scènes.

De lekker strakke regie, de onmiskenbare eigen visuele stijl van Ji-woon Kim en het uitstekende acteerwerk doen je het clichérijke verhaaltje snel door de vingers zien. Hoewel net geen meesterwerk, is A Bittersweet Life een absolute aanrader voor de liefhebbers van harde en volwassen gangsterthrillers in de stijl van vintage John Woo. 

Regisseur: Ji-woon Kim
Cast: Lee Byung-hun, Kim Young-chul, Shin Min-ah
Land van herkomst: Zuid-Korea
Productiejaar: 2005
Filmlengte: 120 minuten
Adviesleeftijd: 16

In een fraai ogende stevige sleeve, huist een glanzende digipack met plaats voor twee schijfjes en een insert.

Op de eerste dvd bevindt zich uiteraard de hoofdfilm zelf. A Bittersweet Life is weergegeven in zijn originele 2.35:1 beeldformaat en het beeld ziet er werkelijk prachtig uit! De kleuren ogen levendig en natuurlijk. Contrast is bevredigend, met een solide zwartniveau. Diepte en detail zijn dik in orde. Beschadigingen zijn niet aan de orde. Ook qua geluid is het smullen geblazen! Met een Koreaanse Dolby Digital 6.1 EX- en een Koreaanse DTS 6.1 ES-track. Beide tracks hebben een goed dynamisch bereik en een prima spreiding. Dialogen zijn steeds verstaanbaar en de aanwezige filmmuziek en geluidseffecten komen door zoals het hoort. Ruis of storingen zijn niet aanwezig. Er zijn twee commentaarsporen aanwezig, maar aangezien dat deze in het Koreaans zijn zonder ondertitels voegt dit weinig waarde toe.

De meeste extra’s zijn uiteraard op de tweede disc geplaatst. Allereerst hebben we een resem interviews met de regisseur en de belangrijkste castleden. Daarna is er een redelijk standaard making of documentaire aanwezig en een uitgebreide feature, die ons langs diverse aspecten van de productie loodst. Vervolgens heb je nog enkele interviews en maar liefst achttien weggeknipte scènes (met optionele audiocommentaar). Wie maar niet genoeg kan krijgen van pratende mensen kan zijn hart ophalen met een Q&A en verder heb je nog wat sfeerbeelden aan van de cast en crew in Cannes. Maar de meest waardevolle extra features zijn zoals steeds het promotiemateriaal, zoals een clipje (“Sweet Sleep”), een video clip, de teaser, de originele bioscooptrailer en een Tv-spot.

Meer interesse in deze topper? Kijk dan even hier

(Met dank aan www.dvdasian.com )

In de volgende “Legends of Asia” is het rillen met het derde deel in de populaire The Eye-reeks van de Thaise Pang broertjes, met de opmerkelijke titel The Eye 10. Sayonara!


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Fox
ALIEN - THE DIRECTOR'S CUT
Een klassieker hersteld
>>>