Meteen naar de tekst springen
Applause Pictures Limited

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> THE EYE 10

THE EYE 10
Trilogie eindigt in mineur

 

Steve De Roover | 16/04/2006


Share/Bookmark

Iedereen heeft ondertussen wel stilaan genoeg van de onaflatende stroom van Aziatische horrorfilms. U weet wel, de kleine meisjes (of jongens) met zwarte haren die uit waterplassen, televisies, GSM’s, microgolfovens of wafelijzers komen gekropen. Dit weerhoudt de makers er echter niet van om steevast de formule te blijven uitmelken. Gin Gwai, ofte The Eye, werd een onverwachte internationale hit en gooide hoge ogen op diverse festivals. De Pang broertjes (Danny en Oxide) waren in één keer gevestigde waarden in het genre en om het succes te verstevigen volgde er al snel een prima sequel. Binnenkort is er de ongetwijfeld overbodige remake, maar eerst is het nog de beurt aan de derde film uit de reeks, met de merkwaardige titel The Eye 10. Uiteraard opnieuw in een regie van de Pang-broers.

Het verhaal – ontstaan op de set van de eerste film – heeft zeker en vast potentieel. Zo beweren de Pang’s dat de tien manieren om geesten op te roepen – vandaar de titel - die in de prent aan bod komen, geworteld zijn in de realiteit in de Thaise geschiedenis. Maar toch heb je als kijker bijna onmiddellijk door dat de regisserende broers de bal dit keer grondig mis slaan. Er zitten weliswaar een drietal geslaagde griezelscènes in, maar voor de rest gaat The Eye 10 compleet op zijn bek door de misplaatste humor. Zo zit de film vol met scènes zo bizar en onnozel (een pittig voorbeeld: geesten wegjagen door middel van scheten!), dat je bijna niet kan geloven dat zowel The Eye als The Eye 2 door dezelfde mensen gerealiseerd werd. Het acteerwerk en de speciale effecten zijn dan weer dik in orde en de ook de verwijzingen naar de eerste twee films uit de franchise zijn leuk.

The Eye 10 werd zoals te verwachten niet zo positief ontvangen door de wereldwijde filmliefhebbers. Het internationale succes dat de twee vorige films te beurt viel, bleef dan ook volledig uit. Het zou dan ook een wonder heten als er binnen afzienbare tijd een The Eye 87 of iets dergelijks opduikt. Het is dan ook erg spijtig dat een sterke horrorreeks zo zwak moet eindigen. Danny en Oxide Pang zullen er alleszins niet van wakker liggen, aangezien de twee volop bezig zijn aan hun Amerikaans debuut The Messengers.  

Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld is over het algemeen redelijk goed, met heldere en realistische kleuren en daarbovenop een prima contrast. Spijtig dat er soms zoveel compressie aanwezig is! Qua geluid hebben we de keus tussen Mandarijnse en Cantonese Dolby Digital 5.1-tracks en een Cantonees DTS 5.1-spoor. De Cantonese geluidstracks zijn gestest en goed bevonden! Het geluidsbeeld is ruimtelijk en dynamisch waar nodig, met goed verstaanbare en zuivere dialogen. De muziek komt prima tot zijn recht en er lijken geen storingen of oneffenheden in het geluid aanwezig. Zowel de film, als de extra’s, kan je bekijken met Engelse, Cantonese of Mandarijnse ondertitels.

De extra’s bestaan uit een wel erg korte Engelse samenvatting van het verhaal, de bioscooptrailer, een ‘cast & crew’-opsomming en enkele bio/filmografieën. Maar verder ook een leuke opsomming (+ ludieke tekening) van de tien manieren om geesten op te roepen en twee redelijk informatieve ‘Making of’-featurettes (samen goed voor 16 minuten). De keepcase steekt verder nog in een stijlvolle kartonnen sleeve, met daarin een insert met langs de ene kant een poster en langs de andere kant de tien manieren.

Meer interesse in deze film? Kijk dan even hier.

Regisseur: Danny en Oxide Pang
Cast: Bo-lin Chen, Yu Gu, Lok-si Leung, Kate Yeung
Land van herkomst: Hong Kong/Thailand
Productiejaar: 2005
Filmlengte: 81 minuten
Adviesleeftijd: 16

(Met dank aanhttp://www.dvdasian.com)

In de volgende editie zien we opnieuw een topprestatie van Choi Min-shik (Shiri, Oldboy) in het goed ontvangen sportdrama Jumeogi Unda ofte Crying Fist. Sayonara!


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK
See It Now
>>>