Meteen naar de tekst springen
Dutch Filmworks

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> FIST OF FURY

FIST OF FURY
Onsterfelijk goed!

 

Steve De Roover | 23/07/2006


Share/Bookmark

We zijn ondertussen al eventjes bezig met Legends of Asia, maar schandalig genoeg ontdekten we dat er tot nu toe nog steeds geen Bruce Lee prent werd besproken. Hoe kan iets de naam “Legends” dragen, als de enige echte superheld die op deze aardkloot heeft rondgelopen hier nog niet is aan bod gekomen? Gelukkig werd recent de Platinum Editie van Fist Of Fury op de massa losgelaten, die door de meeste fans aanzien wordt als zijn beste film. Wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Amper een jaar na het monstersucces van Tang Shan Da Xiong (’71), een film die uiteraard bekend werd als The Big Boss, kwam Bruce Lee aanzetten met Jing Wu Men ofte Fist Of Fury. Opnieuw in een regie van Lo Wei, vertelt Fist Of Fury ons het verhaal van Chen Zhen (Bruce Lee) die bij zijn thuiskomst van een reis ontdekt dat zijn leraar koelbloedig werd vermoord. Totaal kapot van verdriet en schuldgevoel zweert hij de daders te zullen pakken. Sjanghai wordt al een tijdje bezet door de Japanners en al snel leert Chen Zhen dat een Japanse vechtschool wel eens iets met de moord zou te maken kunnen hebben. In een extreem racistische tijd en belemmerd door de plaatselijke wet is Chen vastbesloten om de meedogenloze daders te vinden…  

De personages van Bruce Lee en diens leraar zouden echt bestaan hebben, maar verwacht geen diepzinnige biografische film over belangrijke gebeurtenissen en/of personen uit de Chinese geschiedenis. Het scenario, geschreven door Lo Wei en Bruce Lee, past op de achterkant van een bierviltje (een meester wordt afgemaakt en een assertieve leerling neemt op een zo bloedig mogelijke wijze wraak) en diende uiteraard enkel maar als kapstok voor een resem vechtsequenties. En wat voor scènes dan ook! De door Lee zelf bedachte vechtscènes zijn werkelijk om je duimen en vingers bij af te likken en laten de kijker een man zien die op het toppunt van menselijke kunnen was. Kenmerkend is de scène waar het personage van Chen Zhen de Japanse vechtschool binnenwandelt en iedereen op zijn donder geeft. Lee wist dat hij goed was en het was net dit – dare we say it? – snuifje arrogantie, én uiteraard ook zijn ongebreidelde charisma, waarmee hij elke scène wist te verkopen. En dit is maar één van de vele ondertussen legendarische scènes uit Fist Of Fury, die overigens honderden keren gekopieerd werden in andere films.

Fist Of Fury werd een zo mogelijk nog grotere hit bij zijn release en de film groeide uit tot een onsterfelijke klassieker. Bruce Lee maakte nadien nog furore met Way Of The Dragon en uiteraard Enter The Dragon, die één van de grootste martial-arts successen aller tijden werd. Game Of Death kon hij spijtig genoeg nooit volledig afmaken door zijn tragische dood op 23 juli 1973. Maar aan de recentelijk ontdekte scriptnotities en ongebruikt materiaal werd duidelijk dat het een ongezien spectaculaire en vernieuwende actieproductie zou geworden zijn.

De fans en critici duiden deze Fist Of Fury het meeste aan als zijn ‘beste’ prent. Nog iemand die dat idee had was regisseur/schrijver/acteur Lo Wei, die Fist Of Fury maar niet kon gerust laten. Zo volgde er van zijn hand in ’76 een sequel met Jackie Chan (The New Fist Of Fury) en in ’91 een soort parodie (Fist Of Fury 1991). Ook anderen probeerden een graantje mee te pikken met een sequel (Fist Of Fury III in ’79), remakes (waarvan de door Gordon Chan geregisseerde Fist Of Legend uit ’94 zelf al als een classic kan omschreven worden) en een resem tv-series. Maar er is uiteraard niets dat beter smaakt dan het echte! Fist Of Fury is een absolute must.

Regisseur: Lo Wei
Cast: Bruce Lee, Nora Miao, James Tien, Maria Yi
Land van herkomst: Hong Kong
Productiejaar: 1972
Filmlengte: 101 minuten
Adviesleeftijd: 12

Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is zeker gezien de leeftijd dik in orde, met een bevredigende scherpte, prima contrast en helder ogende kleuren. Op het gebied van geluid hebben we de keus tussen een Engelse en een Cantonese Dolby Digital 5.1-track, maar ook nog een Mandarijns Dolby Digital 2.0-spoor. Het geluidsbeeld van de beide 5.1-tracks is weliswaar geconcentreerd op de voorste kanalen, maar de heldere dialogen en de muziek worden op zuivere manier naar de oren gebracht. Ook de Mandarijnse soundtrack klinkt degelijk en is een leuke toevoeging voor de puristen onder ons. De film kan je bekijken met Nederlandse of Engelse ondertitels.

De Hong Kong Legends “Platinum Edition” uitgaven staan bekend om hun fraaie verpakking en de vele extra’s. Ook hier worden we bedolven onder het bonusmateriaal! Zo hebben we op de eerste DVD een resem trailers voor andere Aziatische producties en een audiocommentaar door wandelende ‘Asian cinema’-encyclopedie Bey Logan. Op de tweede disc vinden we maar liefst zeven interviews (samen goed voor bijna twee uur!), een rondleiding langs de locaties van Fist Of Fury met ‘gids’ Bey Logan, een fotogalerij en een drietal trailers van de film. De keepcase voor de twee schijfjes steekt verder nog in een knap uitgevoerde kartonnen sleeve, met blinkende opdruk.

(Met dank aan Dutch Filmworks)

De volgende zitting nemen we bij “Legends of Asia” niet één, niet twee, maar zomaar eventjes drie films onder de loep. De spectaculaire en geliefde Swordsman-trilogie startte in 1990 met Swordsman en eindigde in 1992, The East Is Red. Sayonara!


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
ENRON: THE SMARTEST GUYS IN THE ROOM
Money Makes The World Go Round
>>>