Meteen naar de tekst springen
Dutch FilmWorks

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> SWORDSMAN TRILOGY

SWORDSMAN TRILOGY
Warrige fantasy maal drie

 

Steve De Roover | 27/08/2006


Share/Bookmark

Vervolgfilms op succesproducties is iets van alle tijden, maar nooit eerder was de aanduiding ‘trilogie’ populairder dan nu. Denk maar aan Scream, The Matrix, Lord of the Rings en uiteraard Pirates of the Caribbean. Wanneer een productie uitgroeit tot een kassucces, worden er tegenwoordig zelfs onmiddellijk twee films besteld. Er zijn echter weinig trilogieën die met elke aflevering stijgen in kwaliteit, maar de succesvolle Swordsman-trilogie, gestart met Xiao Ao Jiang Hu in 1990, is er zeker één van! Of dat veel wilt zeggen ontdekt u in deze editie van Legends of Asia.

De eerste SWORDSMAN verschaft de kijker een blik op de laatste jaren van de Ming-dynastie. Uit de vertrekken van de keizer wordt een geheime boekrol ontvreemd. Hierin staan de grootste geheimen van de kungfu opgetekend en de persoon die de boekrol in zijn bezit heeft, wordt zo goed als onoverwinnelijk. Omdat het kleinood uiteraard niet in de foute handen mag vallen, ontstaat er een hevige machtsstrijd waarbij allerhande op machtsbeluste clans elkaar voor de voeten lopen. Ook de goedlachse Ling Wu Chung (Sam Hui) geraakt betrokken bij deze bloedige strijd.

Het verhaaltje lijkt simpel, maar niets is minder waar. Met het scenario, gebaseerd op een boek van de populaire auteur Louis Cha, hebben we ineens de grootste zwakte van de film op tafel gezwierd. Zelfs als je met extra aandacht het zo al onnodige warrige verhaal zit te volgen, zullen er veel dingen de kijker ontgaan door culturele verschillen en het niet volledig op de hoogte zijn van de plaatselijke folklore. Dit stoorde uw dienaar véél minder in gelijkaardige epische producties als Once Upon A Time In China en A Chinese Ghost Story. Na wat zoeken viel ons oog ook op het feit dat de prent geplaagd werd door allerhande productieproblemen, waaronder gezondheidsproblemen voor de legendarische regisseur King Hu (Come Drink With Me, A Touch of Zen) die de film zou inblikken. Uiteindelijk zou de film geregisseerd worden door maar liefst vijf cineasten.

Niet verwonderlijk dat de film overkomt als een rommeltje en dus ook helemaal géén succes werd aan de plaatselijke bioscoopkassa’s. Toch bevat Swordsman veel positiefs. Zo zijn het actie- en stuntwerk behoorlijk indrukwekkend gedaan door coregisseur Siu-Tung Ching (Duel to the Death, Belly of the Beast) en is het productiedesign - door King Hu en James Leung - om je duimen en vingers bij af te likken. Producent en coregisseur Tsui Hark wist bovendien een prima cast samen te stellen met talenten zoals Sam Hui (Aces Go Places, The Dragon from Russia), Jacky Cheung (Bullet in the Head, Once Upon a Time in China), Wu Ma (Close Encounters of the Spooky Kind, Just Heroes) en Cecilia Yip (Hong Kong 1941, The Avenging Fist). Deze vullen stuk voor stuk hun rol geloofwaardig in, alleen de typische flauwe humor is dikwijls niet op zijn plaats.

Succes of géén succes, dat hield superproducent Tsui Hark (zo een beetje de Aziatische Jerry Bruckheimer) niet tegen om een jaar later al SWORDSMAN II op het publiek los te laten. Het verhaal gaat gewoon verder met de eindeloze strijd om de geheime boekrol. Zwaardvechter Ling Wu Chung (dit keer gespeeld door Aziatische superster Jet Li) geraakt verwikkeld in een bloedige gevecht tussen twee clans. Wanneer Ling zijn hart verliest aan de bloedmooie doch gevaarlijke onoverwinnelijke Asia (Dawn in de ondertiteling en gespeeld door de aantrekkelijke Brigitte Lin) wordt de situatie ingewikkeld…

Dit keer gelukkig geen vijf regisseurs, maar werd het getal teruggebracht tot twee met Stanley Tong (Police Story 3, The Myth) en opnieuw Siu-Tung Ching. Het is er dan ook goed aan te merken dat er een paar actiejunkies aan het roer stonden, want de sequel (originele titel: Xiao Ao Jiang Hu Zhi Dong Fang Bu Bai) blinkt duidelijk uit in het adrenalinedepartement met spectaculaire swordplay-sequenties. Het scenario is gelukkig al beter te volgen, maar echt veel wil dat nog niet zeggen. Nog steeds gaat er folklore-informatie verloren en de ondertiteling van de besproken DVD had enkel maar de zogenaamde ‘dubtitels’ (ondertiteling van de Engelse dubbing), wat het geheel er ook niet makkelijker op maakte. Dus aandacht erbij houden is opnieuw de boodschap.

Om de kansen op succes te verhogen had Tsui Hark niet alleen sterren als Jet Li (Romeo Must Die; Kiss of the Dragon) en Brigitte Lin (Zu: Warriors from the Magic Mountain, The Bride with White Hair) in de hoofdrollen gecast, maar ook andere grote namen als Rosamund Kwan (Millionaire’s Express, Once Upon a Time in China), Michelle Reis (Fong Sai-Yuk, The City of Lost Souls) en Waise Lee (A Better Tomorrow, Bullet in the Head) aangetrokken. Het acteerwerk is behoorlijk, maar meermaals krijg je toch de indruk dat de acteurs zelf wat lijken verloren te lopen in de actie en dat het inschakelen van deze ‘bekende koppen’ om het feit van hun bekendheid ergens verloren moeite was. 

Of misschien toch niet helemaal verloren? Want Swordsman II groeide hoe dan ook uit tot een immens kassucces en een jaar later was SWORDSMAN III: THE EAST IS RED (originele titel: Dung Fong Bat Baai 2: Fung Wan Joi Hei, wat zoveel wilt zeggen als Invincible Asia 2: Turbulence Again Rises) al een feit. Vaste waarde van de reeks Siu-Tung Ching zat wederom in het regiestoeltje, maar van regisseur Stanley Tong is er echter helemaal geen spoor meer te bekennen. Zijn leegte werd vakkundig opgevuld door Raymond Lee, vooral bekend van New Dragon Gate Inn (’92).

De tweede sequel begint met een kleine samenvatting van Swordsman II, om daarna direct de draad op te pikken. Een keizerlijk ambtenaar Gu Cheong Fong (Rongguang Yu) en zijn partner Chin (Eddy Ko) begeleiden de bemanning van een Spaans oorlogsschip naar De Zwarte Rotsen, om de plek van de nederlaag van de onoverwinnelijke Asia (Brigitte Lin) te bekijken. Asia heeft haar speciale gaven verkregen door de geheime boekrol en zichzelf te castreren. Fong ontdekt al vlug dat de Spanjaarden uit zijn op de beruchte boekrol. Maar wanneer het gezelschap aankomt op De Zwarte Rotsen, komen ze oog in oog te staan met Asia, die blijkbaar de strijd met Ling Wu Chung overleeft heeft…

Waar in de eerste twee films het personage van Ling Wu Chung (gespeeld door Sam Hui in het origineel en vervolgens door Jet Li in de sequel) zowat de held van het verhaal was, is de aandacht in Swordsman III verschoven naar de onoverwinnelijke Asia. Er is weliswaar nog een mannelijke heldenrol weggelegd voor Rongguang “Iron Monkey” Yu, maar deze is duidelijk minder goed ontwikkeld (lees: belangrijk) dan het karakter Ling Wu Chung. Laat dat echter de pret niet naar beneden halen, aangezien ook deze derde film een waar actiefestijn is! Wakker liggen over het bijna Swordsman-karakteristieke warrige verhaal is totaal verloren energie, dus je volledig laten meevoeren met de knappe doch soms totaal over-the-top vecht- en spektakelscènes is dan ook de enige oplossing.

Brigitte Lin geniet duidelijk van haar rol als de door en door slechte Asia. Maar ook de rest van de rollen wordt fraai ingevuld door opnieuw een cast die bulkt van talentvolle acteurs en actrices als Rongguang Yu (Iron Monkey, Shanghai Noon), Eddy Ko (Heroes Shed No Tears, Lethal Weapon 4) en Joey Wong (A Chinese Ghost Story-trilogie, City Hunter). Wat wel opvalt is dat de makers de al behoorlijk gedurfde seksuele ondertoon die in Swordsman II aanwezig was, nog verder hebben opgedreven in dit derde deel.

Buiten de rommelige en niet altijd even boeiend ingeblikte scenario’s, zijn de drie Swordsman-prenten degelijke actiefestijnen, die de getrainde fans van kungfu en gewelddadige swordplay niet onberoerd zullen laten. Beginners raden we echter beter gerealiseerde classics aan als de Once Upon a Time in China-films of de eerste Zu.

De trilogie wordt uitgebracht met elke film telkens voorzien van een netjes anamorfisch uitgevoerd 1.85:1 beeldformaat én zowel een Cantonese, als een Engels gesproken Dolby Digital 2.0-track. De optionele Nederlandstalige ondertitels zijn goed leesbaar, maar het gaat hier spijtig en teleurstellend genoeg om ‘dubtitles’ in plaats van een echte vertaling van het Cantonese geluidsspoor. Als bonus zijn er een resem promotietrailers aanwezig. 

(Met dank aan Dutch Filmworks)

Legends of Asia is going totally Japanese, met een kritische kijk op de drie bigbudget spektakelprenten Dragonhead (’03), Lorelei: The Witch of the Pacific Ocean (’05) en Samurai Commando: Mission 1549 (’05). Vandaar ook geheel toepasselijk: Sayonara!

In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

INFO]


SWORDSMAN
Regisseur: Siu-Tung Ching, King Hu, Tsui Hark, Ann Hui, Andrew Kam
Cast: Sam Hui, Jacky Cheung, Wu Ma, Cecilia Yip
Land van herkomst: Hong Kong
Productiejaar: 1990
Filmlengte: 113 minuten
Adviesleeftijd: 16

SWORDSMAN II
Regisseur: Siu-Tung Ching, Stanley Tong
Cast: Jet Li, Brigitte Lin, Rosamund Kwan, Michelle Reis, Waise Lee
Land van herkomst: Hong Kong
Productiejaar: 1991
Filmlengte: 104 minuten
Adviesleeftijd: 16

SWORDSMAN III: THE EAST IS RED
Regisseur: Siu-Tung Ching, Raymond Lee
Cast: Brigitte Lin, Rongguang Yu, Eddy Ko, Joey Wong
Land van herkomst: Hong Kong
Productiejaar: 1992
Filmlengte: 93 minuten
Adviesleeftijd: 16

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Favourite Films
STEVE + SKY
High in the Sky
>>>