Meteen naar de tekst springen
(c) Dutch Filmworks

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> MUSCLE HEAT

MUSCLE HEAT
De appel valt niet ver…

 

Steve De Roover | 03/09/2006


Share/Bookmark

Welke actiefan herinnert zich niet de gouden jaren tachtig? De bioscopen werden op een gegeven moment volledig overspoelt met totaal foute, doch entertainende ninja-vehikels zoals Enter The Ninja, Revenge of the Ninja, American Ninja en Black Eagle. De van Japan afkomstige acteur en ‘martial arts’-expert Shô Kosugi speelde in veel van deze producties de hoofdrol en groeide uit tot een heuse actiester. Met het uitsterven van het subgenre stierf ook de carrière van Shô Kosugi een stille dood. Maar dat is buiten zijn zoon, Kane Kosugi, gerekend. Want deze is met Ten Shimoyama’s Muscle Heat vastbesloten om de plaats van zijn vader in de nemen.

We schrijven het jaar 2009. Joe Jinno (Kane Kosugi) is een Navy Seal en is berucht om zijn problemen met autoriteit. De Japanse regering ziet in hem echter het perfecte wapen tegen Blood Heat, een vernietigende nieuwe drug, en rekruteert hem. Samen met de norse detective Aguri Katsuragi (Sho Aikawa) komt Joe Jinno op het pad van de meedogenloze drugsbaron Rai Kenjin (Masaya Kato). Tijdens een inval valt Katsuragi in handen van Kenjin en komt zo terecht in de “Muscle Dome”, een arena waar topvechters knokken tot de dood. Maar Joe Jinno laat dit niet zomaar gebeuren en gaat in de tegenaanval…

De cover probeert Muscle Heat (originele titel: Masuuruhiito) een beetje misleidend af te doen als een Ong-Bak achtige film. Maar die vergelijking vond uw dienaar niet op gaan. Muscle Heat is namelijk een beetje een allegaartje van diverse stijlen en hoewel het een op en top Japanse film is, bemerkten we duidelijke invloeden van Hong Kong en Amerikaans actiecinema. Het verhaaltje is niet veel soeps en is doorspekt met clichés, maar regisseur Shimoyama blikt het met zoveel zwier in, dat je toch weer geboeid zit te kijken. De actiescènes bulken van het testosteron en zijn erg knap in beeld gebracht, met - gelukkig! - een minimum aan wire-work en beeldversnellingen.

Soms heb je wel het gevoel dat je het al eens eerder (én beter) hebt gezien, maar dankzij het ontegensprekelijke charisma van Kane Kosugi is dit snel weer vergeten. Een groot acteur kan je hem vooralsnog niet noemen, maar daar heeft het feit dat de rol van Joe Jinno hem niet veel meer te doen geeft dan ‘boos/stoer te kijken’ ongetwijfeld wel iets mee te maken. Zijn gevechtskunsten zijn hoe dan ook uitstekend! Met zijn feilloze techniek en bikkelharde gerichtheid helpt Kane de ene slechterik na de andere naar de eeuwige jachtvelden. Dit hebben ze blijkbaar ook al in Hollywood opgemerkt. Zo speelt Kosugi niet alleen een belangrijke rol in de bigbudget videogameverfilming DOA: Dead or Alive, maar zal hij ook nog opdraven in de nieuwste Jet Li actieprent Rogue.

Muscle Heat, dat in Amerika werd uitgebracht onder de titel Blood Heat, is een prima actievehikel voor Kane Kosugi, waarin hij bewijst dat de appel niet ver van de boom valt.

De actiefilm staat in het 1.78:1 formaat op DVD, maar is spijtig genoeg niet anamorfisch uitgevoerd. Dit is soms nadelig voor de scherpte, maar voor de rest zit het beeld er meer dan behoorlijk uit. Qua geluid moeten we het stellen met ‘maar’ een Dolby Digital 2.0-spoor, weliswaar in de originele Engels/Japanse taal maar toch. De optionele Nederlandse ondertitels zijn goed leesbaar. Er is spijtig genoeg geen bonusmateriaal aanwezig.

Legends of Asia komt deze week extra gul uit de hoek en zo kan u gelijktijdig op dezelfde pagina’s een heuse “Chow Yun-Fat special” vinden, met besprekingen van onsterfelijke klassiekers als Hard-Boiled en Prison On Fire 2, maar ook van minder bekende producties als Peace Hotel. Sayonara!

In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.

(Met dank aan Dutch Filmworks)Regisseur: Ten Shimoyama
Cast: Kane Kosugi, Sho Aikawa, Masaya Kato, Misato Tachibana, Noboru Kaneko
Land van herkomst: Japan
Productiejaar: 2002
Filmlengte: 92 minuten
Adviesleeftijd: 16

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Universal
THE BLACK DAHLIA
Off the record, on the QT, and very hush-hush
>>>