Meteen naar de tekst springen
Dutch Filmworks

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> DARK TALES OF JAPAN

DARK TALES OF JAPAN
“Masters of Horror” op zijn Japans

 

Steve De Roover | 11/09/2006


Share/Bookmark

Het onverwachte wereldwijde succes van Hideo Nakata’s originele Ringu uit ’98, veroorzaakte een letterlijke stortvloed van soortgelijke Aziatische horrorfilms. En de remakegekte die Hollywood in zijn grip lijkt te houden, maakte dit alleen nog maar erger. Omdat er weinig tot bijna niets aan de formule werd gewijzigd, waren velen van het gedacht dat het succes wel snel zou opdrogen. We zijn ondertussen een kleine acht jaar verder en hoewel het subgenre al wat van zijn pluimen kwijt is, lijkt het einde nog steeds niet in zicht. In Dark Tales of Japan mogen enkele Japanse genremeesters zich eens lekker uitleven met een reeks van vijf korte horrorverhalen.

De scenarioschrijver van de originele Dark Water en de regisseurs van onder andere Infection (’04), The Grudge-films en Kakashi (’01) proberen ons met vijf korte horrorfilms de stuipen op het lijf te jagen. We zetten deze even op een rijtje:

In “The Spiderwoman” onderzoeken twee sceptische journalisten van een plaatselijk flutkrantje - Yamazaki (Shozo Endo) en Hasegawa (Yoshinori Okada) - de legende van de beruchte ‘spinvrouw’. Wanneer Hasegawa verdwijnt, ontdekt Yamazaki dat er meer waarheid in de angstwekkende legende te zitten dan aanvankelijk gedacht…

In “Crevices” wordt Kodera (Shunsuke Nakamura) gebeld door de verhuurder van het appartement waar een vroegere klasgenoot van hem woont. Tijdens een bezoek aan het appartement doet Kodera een gruwelijke ontdekking…

In “Sacrifice” wordt Mayu Ooki (Yû Yamada) gestalkt. Eerst verdenkt ze haar vreemde collega Fukuda (Seminosuke Murasugi) hiervan, maar even later lijkt het er steeds meer op dat een kwade kracht haar achtervolgt…

In “Blonde Kwaidan” verblijft Yoshio Ishiguro (Tetta Sugimoto) in Amerika voor zijn werk. Op een nacht ontdekt hij na het lezen van een magisch boek dat blonde vrouwen inderdaad meer plezier maken…

In “Premonition” probeert Shigenori Fukawa (Teruyuki Kagawa) enkele belangrijke bedrijfsgeheimen te stelen. Alles loopt gesmeerd tot hij vast komt te zitten met enkele bizarre oudjes in de lift…

Echte diepgang kan je niet verwachten van de verhaaltjes in Dark Tales of Japan, maar toch slagen de makers erin om enkele interessante vondsten af te leveren. Het acteerwerk is dik in orde en hetzelfde valt te zeggen over de regie. Elke regisseur weet zo zijn eigen stijl mee te geven. En hoewel er in deze Dark Tales of Japan enkele echt knullige speciale effecten voorbijkomen, zijn de ‘production values’ van de vijf films vrij goed. Omdat het om een voor de Japanse televisie geproduceerd project ging, kan je geen gore toestanden verwachten. Maar toch wisten de makers enkele prima horrorscènes uit hun hoge hoed te toveren voor Dark Tales of Japan (originele titel: Suiyô Puremia: Sekai Saikyô J Horâ SP Nihon No Kowai Yoru). Een leuke tip voor de horrorfans!

 
Het anamorfisch uitgevoerde 1.78:1 beeld stelt wat teleur, maar dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat het hier gaat om een goedkope voor de televisie bedoelde productie. De Japans gesproken Dolby Digital 2.0-track klinkt behoorlijk. De optionele Nederlandse ondertitels zijn goed leesbaar. Er zijn spijtig genoeg geen extra features aanwezig!

(Met dank aan Dutch Filmworks)

Iets later dan aanvankelijk aangekondigd zien we opnieuw een topprestatie van Choi Min-shik (Shiri, Oldboy) in het goed ontvangen sportdrama Jumeogi Unda ofte Crying Fist uit 2005. Sayonara!

In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema. Van de populaire Chinese cinema tot de eigenzinnige en dikwijls gewelddadige Japanse cinema, van de verbazingwekkende Koreaanse pareltjes tot de nog ontplooiende Thaise cinema. Voor zij die eens een stap in het donker willen zetten en voor de liefhebbers is er nu 'Legends Of Asia'.DARK TALES OF JAPAN
Regisseur: Yoshihiro Nakamura, Masayuki Ochiai, Takashi Shimizu, Kôji Shiraishi, Norio Tsuruta
Cast: Kayoko Shiraishi, Shozo Endo, Yoshinori Okada, Shunsuke Nakamura, Yû Yamada, Seminosuke Murasugi, Moro Morooka, Tetta Sugimoto, Teruyuki Kagawa, Hijiri Kojima
Land van herkomst: Japan
Productiejaar: 2004
Filmlengte: 89 minuten
Adviesleeftijd: 16

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Kinepolis
THE RED VIOLIN
Muzikale reis
>>>