Meteen naar de tekst springen
Jekino

INDEX >> RECENSIES >> KERST BIJ DE LIEVEHEERSBEESTJES

KERST BIJ DE LIEVEHEERSBEESTJES
Mini-kerstfeest

middelmatig  

Michel Druart | 17/12/2006


Share/Bookmark

Animatiefilms zijn gelukkig nooit een alleenrecht van Disney geweest, alhoewel het er soms wel op lijkt. Gelukkig verschijnen er nog tekenfilms uit heel de wereld die zo nu en dan de nodige aandacht opeisen. Koploper is natuurlijk Japan, maar ook uit Frankrijk, België en zelfs Estland komen de nodige getekende films.

Laat ons beginnen met een waarschuwing: deze Estse film is voor kleuters en heel jonge kinderen. Waar Disney probeert om hun tekenfilms aangenaam te maken voor jong en oud, is Kerst bij de Lieveheersbeestjes duidelijk gefabriceerd voor de aller kleinsten onder ons.

Dit vertaalt zich dan ook in het verhaal: Mia en Tim zijn twee lieveheersbeestjes die wonen in een groot bos vol dennenbomen. Kerst breekt aan en Tim gaat bij Mia op bezoek om samen met haar kerst te vieren. Toch verloopt dit niet volgens plan, want de boom waarin Mia woont wordt omgehakt en versierd in een woonkamer geplaatst. Van daaruit begint dan een lange tocht voor de twee lieveheersbeestjes om de weg naar hun bos terug te vinden.

Op hun reis ontmoeten ze de meest gekke figuren. Een filosoferende luis, een vlieg die probeert met een zelfgemaakte raket zichzelf naar de maan te schieten, Pedro met zijn ondeugende kinderen en sportieve vrouw, en nog veel andere rare figuren. Toch verloopt alles niet op wieltjes, omdat de andere insecten geen idee hebben van wat Mia en Tim bedoelen met 'bos'. Na een trip door het huis, is er nog maar één persoon die hen kan helpen...

Deze film dateert al uit 2001 en wordt nu in het Nederlands gedubt in onze zalen uitgebracht. Normaal gezien zou dat geen probleem mogen zijn, maar er worden in deze animatiefilm heel wat computerbeelden gebruikt. De dieren en objecten zijn getekend, en de achtergronden in het huis zelf zijn geanimeerd met een computer. Dit ziet er, jammer genoeg, erg verouderd uit. Natuurlijk zullen kleuters zich hier niet aan storen, maar de meer volwassen kijker merkt het meteen op.

Het verhaal is prima te volgen, en wordt op een rustige manier verteld. Actie is er maar heel weinig, en de film moet het vooral hebben van zijn knotsgekke en kleurrijke personages die kleuters zeker zullen kunnen smaken. Voor de oudere kinderen of volwassenen is er echter niet genoeg te zien. Waar andere tekenfilms nog proberen om dubbele bodems en slimme woordspelingen te gebruiken, is het hier niet het geval. Alle personages zijn matig uitgewerkt en vervullen hun functie, meer niet. De humor is dan ook aangepast aan kleuterniveau. De enige figuur die hier een beetje boven uitsteekt is het filosoferende insect, maar kleuters zullen hier niet veel van begrijpen en voor volwassen is het allemaal net iets te gemakkelijk.

De animatie van de dieren zelf is prima in orde, net als de muziek die een speciale vermelding verdient. De muziek volgt meestal de beweging van de dieren, wat voor een leuke extra laag zorgt.

Kerst bij de Lieveheersbeestjes wordt voorafgegaan door een andere tekenfilm, Concert voor een Wortelcake waarin een familie een cake maakt maar daarbij met allerlei problemen geconfronteerd worden. Deze 12 minuten durende tekenfilm is nog veel surrealistischer dan de hoofdfilm en wordt heel wat chaotischer verteld. De erg mooi muziek houdt de aandacht er wel bij, maar langer had deze niet mogen duren.

Voor een druilerige regennamiddag zonder dat u weet wat doen met uw allerkleinste kinderen, is deze film prima geschikt. Probeer alleen zelf wat ander vertier te vinden, want echt veel plezier kunnen volwassenen hier niet aan beleven.Titel: Kerst bij de Lieveheersbeestjes
Genre: Animatiefilm
Speelduur: 50 min
Regisseur: Heiki Ernits, Janno Poldma

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

KFD
MISS MONTIGNY
Weinig verfijnde vrijheidsstrijd
>>>