Meteen naar de tekst springen
Edko

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> FEARLESS

FEARLESS
Instant klassieker

 

Steve De Roover | 30/12/2007


Share/Bookmark

De internationale actiester Jet Li brak bij het grote publiek door als de slechterik uit Lethal Weapon 4, maar de echte fans kenden hem ongetwijfeld al van zijn Hong Kong producties. Daar maakte de sympathieke Li zich onsterfelijk met epische spektakelprenten, waarin hij op historische personen gebaseerde karakters zoals Wong Fei-Hung en Fong Sai Yuk vertolkte. Na jaren met succes in Hollywood vertoefd te hebben, nam Jet Li het verrassende besluit om nog eens een échte authentieke Wushu-film te maken à la Once Upon A Time In China. De fans waren uitzinnig, zeker met andere toppers als Ronny Yu, Yuen Woo-Ping en Michelle Yeoh op de affiche. Maar dan viel de bom: Fearless zou Jet Li’s allerlaatste martial arts film worden. De kenners en fans waren verbijsterd. De vraag: is het een waardig afscheid van de koning van het genre geworden? Let’s find out!

De overenthousiaste jongeling Yuanjia Huo wordt streng opgevoed binnen de gerespecteerde Huo-clan in het stadje Tianjin. Yuanjia Huo wil echter niets liever dan Wushu leren van zijn vader, maar deze weigert hem dit steevast uit bezorgdheid omdat de jonge Huo last heeft van astma. Wanneer Huo verzeild geraakt in een gevecht met een rivaliserende clan en gewond geraakt, zweert Yuanjia Huo dat hij nooit meer in het zand zal bijten. Stiekem steelt hij het leerboek van zijn vader en leert zichzelf Wushu aan. Vele jaren later is de volwassen Huo een gerespecteerd Wushu beoefenaar. Zijn vrouw is helaas vroeg overleden, maar Huo heeft een schat van een dochter met wie hij een hechte band heeft. Sinds zijn zelftraining heeft meester Huo bovendien geen last meer van zijn astma en is hij vastbesloten om de ultieme Wushu-kampioen te worden. Bijna obsessief vliegt de man van het ene duel naar het andere. Huo stapelt de winsten op en zijn gevolg groeit met de dag, maar hij zal volgens velen pas écht kampioen van Tianjin zijn wanneer hij meester Chin verslaat.

Wanneer één van de studenten van meester Huo gewond geraakt na een aanvaring met meester Chin, is Yuanjia Huo vastbesloten om wraak te nemen. Dat hij zichzelf hiermee enorm onpopulair maakt tegenover half Tianjin maakt hem op dat moment geen zier uit. Het gevecht vindt plaats, maar de vernietigende nasleep maakt van Huo een gebroken man. Wanneer hij onderdak krijgt bij een kleine primitieve gemeenschap, ontdekt Huo opnieuw de waardes van het leven. Als enkele machtige Westerse landen China binnenvallen en koloniseren is Huo genoodzaakt om zijn Wushu te gebruiken om het moreel van het volk terug op te krikken. Terwijl hij de ene vechter na de andere verslaat, probeert meester Huo Wushu officieel erkend te krijgen als een legitieme sport. Dat valt echter niet in goede aarden bij de nieuwe machthebbers.

De door Jet Li gespeelde Yuanjia Huo was een historisch figuur die erin slaagde om een verdeeld China met zijn Wushu te verenigen in een erg turbulente periode. Huo gaf het land niet alleen opnieuw een eigen identiteit in een tijd van laag moreel en onderdrukking door het Westen, maar wist dit ook te versterken. Hij richtte eigenhandig de Jingwo Sport Federatie op die tot op de dag van vandaag bestaat en scholen heeft in meer dan vijftig landen. Zijn legendarische filosofie achter de wereldberoemde Wushu gevechtsstijl wordt nog steeds toegepast. Helaas werd “meester” Huo laf vermoord door middel van vergiftiging. Hij was amper 42 jaar.

Het woord Wushu betekent “The way of combat”, een manier om mind, body en soul te verenigen, . hoewel de vechtstijl jarenlang werd afgeschilderd als een manier om bloedig wraak te nemen of om je tegenstander op de knieën te dwingen. Het is mooi dat deze Ronny Yu film opnieuw duidelijk maakt dat de sport ooit in het leven geroepen werd om conflicten uit de weg te gaan en wederzijds respect te ‘geven’.

Ronny Yu en Jet Li hebben duidelijk hart, ziel en liefde in deze epische prent gestoken. Het resultaat is een meeslepende, snedige en spectaculaire vechtfilm geworden, die nergens de achterliggende boodschappen uit het oog verliest. Het verhaal is evenredig aan de actie, zeg maar. De indrukwekkende vechtsequenties zijn zoals verwacht werkelijk adembenemend om naar te kijken en de gekende dynamische regiestijl van Yu, die we al kenden uit bijvoorbeeld The Bride With White Hair en het horrorfestijn Freddy Vs. Jason, sluit hier perfect bij aan. Maar het is in Fearless zoals eerder aangehaald dus niet constant actie, actie, actie. Er wordt mooi tijd geschonken aan de ontplooiing van het verhaal, met een mooi gedoseerde scheut emotie en gevoel.

De populaire Jet Li laat net als in het pijnlijk onderschatte Danny The Dog zien dat hij effectief diepere rollen aankan en levert opnieuw erg sterk acteerwerk af. Je voelt echt mee met al de gebeurtenissen tijdens de tragische levensloop van de legendarische Huo Yuanjia. Ook de rest van de overigens indrukwekkende internationale cast doet op een overtuigende manier zijn duit in het zakje. Het tempo ligt ondanks de lange speelduur hoog dankzij de vakkundige regie van Ronny Yu en het mooie camerawerk van Poon Hang Sang.

Om Jet Li’s explosieve vechtbewegingen duidelijk over te brengen op het scherm moest er trouwens regelmatig gesleuteld worden aan de camera-instellingen en opnamesnelheden om alles goed op film gezet te krijgen. Ronny Yu liet Li – zoals het hoort – volledig vrij op de set en liet zich volledig uiten op het gebied van Wushu. De charismatische hoofdrolspeler en de legendarische gevechtschoreograaf Yuen Woo-Ping (The Matrix-trilogie en Kill Bill) werkten maar liefst twee volledige maanden van de honderd vooropgestelde opnamedagen enkel en alleen aan de vele ingewikkelde vechtscènes. Om alles realistisch te houden werd er zo weinig mogelijk gebruik gemaakt van de bekende "trucjes “van de foor" zoals beeldversnellingen, wire-fu (het gebruik van koordtechnieken) en computereffecten. De meeste tegenspelers annex tegenstanders van Jet Li hadden dan ook niet verrassend allemaal een achtergrond in de globale vechtsportwereld.

Fearless is concluderend zonder twijfel één van de beste Jet Li-films sinds jaren en hoort zonder meer thuis in het selecte clubje van de beste vechtsportfilms aller tijden, zijnde: Enter The Dragon, Once Upon a Time in China, Iron Monkey en uiteraard Fist of Legend. Het was overigens de intentie van zowel regisseur Ronny Yu, als hoofdrolspeler/coproducent Jet Li om Fist of Legend te overtreffen en volgens ondergetekende zijn ze daar met vlag en wimpel in geslaagd. Als je dan weet dat dit effectief de allerlaatste traditionele vechtfilm is van de internationale actieheld, is het afscheid behoorlijk zwaar. Gelukkig voor de fans blijft Jet Li een actief beestje in het reguliere actiegenre, met achtereenvolgens het gewelddadige War en de peperdure blockbuster The Mummy 3. Driewerf hoera!

Wil je deze film op DVD? Kijk dan even hier

TECHNISCHE FICHE
Regie: Ronny Yu
Cast: Jet Li, Nakamura Shidou, Betty Sun, Dong Young, Collin Chou, Masato Harada en Michelle Yeoh
Land van herkomst: Hong Kong
Productiejaar: 2006
Filmlengte: 141 min.
Adviesleeftijd: 16

De door Edko gedistribueerde regio 3 uitgave bevat de hoofdfilm in zijn ongesnoeide, ongemoeide 141 durende Director’s Cut, dus mét de proloog en epiloog met actrice Michelle Yeoh. Het originele 2.35:1 ziet er erg goed uit en is zoals het hoort anamorfisch weergegeven. Ook het geluid is van een uitstekende kwaliteit! Zo kan je de Mandarijnse track vinden in zowel een Dolby Digital 5.1 EX-, als DTS ES-variant. Op het gebied van extra’s heb je als hoofdbrok de boeiende featurette “A Fearless Journey” (16 min.), waarin Jet Li maar ook de meest voorname crewleden hun zegje doen over het maken van de film. Verder zijn er enkele foto’s te bekijken in de foto galerij. Gelukkig zijn het niet alleen nutteloze production stills, maar ook enkele setfoto’s. Ten slotte kan je er nog enkele pagina’s beknopte filmografieën op nalezen van achtereenvolgens Jet Li, Nakamura Shidou, Betty Sun, Dong Young, Collin Chou, Masato Harada en regisseur Ronny Yu. Een erg praktisch punt op deze DVD is dat niet alleen de film, maar verrassend genoeg ook de extra’s netjes ondertiteld zijn in het Engels. Een mooie evolutie, die enkel maar toegejuicht kan worden!

(Met dank aan http://global.yesasia.com)

In de volgende editie wordt het Hollywooddebuut van de gelauwerde Pang-broertjes onder de loep genomen. The Messengers werd een succes aan de kassa’s, maar is de film dat ook? U ontdekt het bij Legends of Asia! Sayonara en de beste wensen voor 2008.


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Warner Bros
SHOWTIME
Robert en Eddie in de dagboekkamer
>>>