Meteen naar de tekst springen
Buena Vista International

INDEX >> RECENSIES >> NATIONAL TREASURE: BOOK OF SECRETS

NATIONAL TREASURE: BOOK OF SECRETS
Indiana herboren

middelmatig  

Michel Druart | 31/12/2007


Share/Bookmark

Hoewel Nicolas Cage al tientallen rollen op zijn palmares heeft staan, was hij nog nooit eerder in een sequel te zien. Voor de nieuwste film van Jon Turteltaub maakt hij graag een uitzondering. In National Treasure 2 keert hij terug als Benjamin Franklin Gates, een moderne schattenjager en onthuller van duistere overheidscomplotten.

Op een dag komt de illegale handelaar Mitch Wilkinson (Ed Harris) aandraven met één van de 18 verloren gewaande pagina’s uit het dagboek van John Wilkes Booth, de moordenaar van Abraham Lincoln. Uit de aantekeningen blijkt echter dat niet Booth, maar wel Bens overgrootvader Thomas Gates het meesterbrein was achter de aanslag op de Amerikaanse president. Benjamin heeft zo zijn twijfels bij deze nieuwe onthullingen, en begint een grootse speurtocht om zijn familienaam te zuiveren. Een spoor van aanwijzingen leidt hem via Parijs, Londen en Washington naar de best bewaarde geheimen, waaronder een controversieel boek dat enkel Amerikaanse presidenten mogen inzien.

Book of Secrets breit een logisch vervolg aan het verhaal van zijn voorganger. Na het onverwachte wereldwijde succes van National Treasure in 2004, kozen de makers deze keer echter doelbewust voor een meer kosmopolitische aanpak. Zo pakt de sequel onder meer uit met een heuse achtervolgingsscène door de straten van Londen, die volledig op locatie is gedraaid. Hoewel de puur Amerikaanse symbolen minder nadruk krijgen dan in de eerste film – waardoor de subtielere verwijzingen ook voor niet-Amerikanen duidelijk blijven – speelt het grootste deel van de film zich toch in de VS af. Maar dat is zeker geen nadeel.

In National Treasure 2 wordt de originele cast van onder meer Justin Bartha, Diane Kruger, Jon Voight en Harvey Keitel aangevuld met de onvervangbare Helen Mirren als Emily Appleton, de moeder van Ben Gates. Nicolas Cage kwijt zich moeiteloos van zijn taak als hoofdrolspeler en lijkt zich bovendien prima te vermaken. De acteerprestaties zijn dan ook volledig conform het genre: eenvoudige, flinterdunne rollen zonder veel emotionele diepgang. Maar niet alleen de personages zijn van karton. Het verhaal zelf is rommelig en ongeloofwaardig, en elk beeld is al duizendmaal eerder vertoond.

Toch is Book of Secrets best genietbaar en onderhoudend. De film past in het rijtje van genreklassiekers als Indiana Jones en Back to the Future, leuke avonturenfilms waarbij je de wereld rondom jou even kan vergeten, waarbij je in spanning meeleeft en samen met de held naar aanwijzingen zoekt. Book of Secrets is kortom het summum van de popcornfilm: geen film om je geld aan uit te geven, maar op een luie, regenachtige zondagnamiddag voor de buis valt hij best te pruimen.Titel: National Treasure: Book of Secrets
Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 124 min
Regisseur: Jon Turteltaub
Acteurs: Nicolas Cage, Diane Kruger, Justin Bartha, Jon Voight, Helen Mirren, Ed Harris, Harvey Keitel

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

A-Film
MANDERLAY
De Kronieken van de Gangstersdochter, Deel Twee
>>>