Meteen naar de tekst springen
Dutch Filmworks

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> LEGENDS OF ASIA >> THE MESSENGERS

THE MESSENGERS
The Curse of Hollywood

 

Steve De Roover | 11/01/2008


Share/Bookmark

In 1999 verbaasden de Thaise tweelingbroers Danny en Oxide Pang vriend en vijand met de geweldige actiethriller Bangkok Dangerous. Maar het was pas met de ijzingwekkende horrorprent The Eye (originele titel: Gin Gwai) uit 2002 dat de broers onsterfelijk werden. Sindsdien was het steevast uitkijken naar de nieuwe film van de ‘Pang-broertjes’. Met de straffere sequel The Eye 2, het prima Ab-normal Beauty en het originele horrorsprookje Re-Cycle werd hun positie aan het horrorfirmament verstevigd. Niet verwonderlijk stonden de hebberige Hollywood-bonzen al snel aan hun deur te kloppen, met als resultaat een remake van zowel Bangkok Dangerous en The Eye. Of het resultaat te smaken is kan u binnen afzienbare tijd op deze pagina’s lezen. Wél al te ontdekken is ons verdict voor hun succesvolle, maar fel bekritiseerde Hollywood-debuut, The Messengers (2007).

Roy Solomon (Dylan McDermott) en zijn gezin willen terug opnieuw beginnen na een traumatische ervaring - waarbij dochter Jess (Kristen Stewart) en zoon Ben betrokken waren – en trekken richting North Dakota. Daar zullen ze een ietwat vervallen boerderij betrekken. Roy is vastbesloten om het stulpje te renoveren en de omliggende grond te gebruiken om volop zonnebloemen te telen. Het gezin heeft het geld dan ook broodnodig. Toch slaat Roy een lucratief aanbod af om de boel te verkopen, een keuze waarmee vrouwlief Denise (Penelope Ann Miller) helemaal niet is opgezet. Dan komt uit het niets de ietwat vreemde Burwell Rollins (John Corbett) zich aanbieden voor arbeid in ruil voor kost en inwoon. Al deze huiselijk perikelen zijn echter niets vergeleken met de problemen waarmee zowel Jess, als Ben geplaagd worden. Vanaf de aankomst worden de twee jongelingen namelijk geplaagd door angstaanjagende verschijningen en allerhande mysterieuze geluiden. De ouders geloven echter niets van de verhalen van Jess. Maar dan worden de aanvallen steeds gewelddadiger…

Een enkeltje richting Hollywood voor één of ander Aziatisch talent is voor de liefhebbers en kenners van het genre al lang geen reden meer om te juichen. Het lijstje van veelbelovende cineasten die volledig gecastreerd werden van alle gedurfde artistieke visie en flair en wel eens gedoemd zouden kunnen zijn tot het einde der dagen te moeten doorbrengen met het maken van politiek correcte mainstream bagger (à la Paycheck) groeit gestaag. Hoewel de eeneiige tweeling nét bekend en beroemd werden met het maken van originele cinema, grijpen de Pangs in The Messengers alle clichés en trucjes uit het genre aan. Een jammere zaak aangezien het door Todd “Jason X” Farmer neergepende script eigenlijk best wat troeven in huis heeft. Gelukkig hadden Danny en Oxide wel een goede dag op de casting. Niet alleen is het een plezier om de talentvolle Penelope Ann Miller eindelijk nog eens in een Hollywood studiofilm te zien, maar ook Dylan McDermott en John Corbett leveren (zoals steeds) weer geloofwaardig werk af. Maar The Messengers is eigenlijk dé film van de jonge charismatische Kristen Stewart. En hoewel deze jonge deerne nog niet enorm veel brokken heeft gemaakt, zijn we ervan overtuigd dat ze een naam is om in het oog te houden.

Danny en Oxide Pang blikken hun eerste Hollywood-prent vakkundig in en hetzelfde kunnen we zeggen van het strakke camerawerk en het fraai production-design. Daarbovenop zijn de speciale effecten meer dan behoorlijk. Het is dan ook teleurstellend om te ontdekken dat de film aan elkaar hangt van de plotholes en tot vervelens toe gebruikte ‘fake-scares’. Terwijl de twee Thaise cineasten in het verleden meermaals hebben bewezen dat ze als geen ander de kunst beheersen om hun toeschouwers angstig de gordijnen in te jagen, is het in The Messengers maar met de hakken over de sloot qua horror en spanning. Bij zijn release waren de critici dan ook niet mals voor de door Sam Raimi’s Ghost House Pictures geproduceerde horrorprent, maar zowel Pang’s als de bonzen bij Sony zullen er hun slaap niet voor gelaten hebben aangezien The Messengers uitgroeide tot één van weinige horrorhits van ‘07 (budget: 16 miljoen dollar, wereldwijde box-office: 55 miljoen dollar). Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de sequel al besteld is! Legends of Asia hoopt toch dat de talentvolle horrormeesters Danny en Oxide Pang zich snel herpakken (of beter inpakken!), want anders hebben de duistere krachten van Hollywood wederom enkele slachtoffers gemaakt.

TECHNISCHE FICHE
Regie: Danny en Oxide Pang
Cast: Dylan McDermott, Kristen Stewart, Penelope Ann Miller, John Corbett
Land van herkomst: Amerika
Productiejaar: 2007
Filmlengte: 87 min.
Adviesleeftijd: 16

De uit twee schijfjes bestaande special editie van The Messengers is verpakt in een knappe blikken “steelbook” verpakking. De hoofdfilm staat in zijn originele 1.85:1 beeldformaat en is uiteraard anamorfisch uitgevoerd. Het beeld is van een uitstekende kwaliteit en hetzelfde kan gezegd worden over het Engelse Dolby Digital 5.1 geluid (En niet te vergeten de dynamische DTS-track). De extra features bestaan uit de originele bioscooptrailer, Nederlandstalige liner notes, een fotogalerij, enkele televisiespotjes, de beruchte en totaal overbodige film clips, een resem interviews met cast- en crew, een kijkje achter de schermen (featurette & B-Roll), de ongeveer 40 minuten durende ‘Making Of’ documentaire “Exhuming The Messengers”, een tiental webisodes (28 min.) en last but not least een handjevol promotionele trailers voor andere films gedistribueerd door Dutch FilmWorks.

(Met dank aan Dutch FilmWorks)

Gordels vast voor de volgende Legends of Asia-editie, want dan valt ons zoeklicht op Sogo Ishii’s hysterische aanval op de zintuigen Electric Dragon 80.000 V uit 2001. Sayonara!


In 'Legends Of Asia' neemt Steve De Roover u mee in de wondere wereld van de Aziatische cinema.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Screen Gems
D.E.B.S.
Girls just wanna have fun
>>>