Meteen naar de tekst springen
A-Film

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> HEATH LEDGER

HEATH LEDGER
In memoriam: 1979-2008

 

Karen Vandyck | 23/01/2008


Share/Bookmark

Met de dood van Heath Ledger verliest de filmwereld een uitzonderlijk begaafd acteur. De pas 28-jarige Ledger werd dood aangetroffen in zijn appartement in Manhattan. Over de doodsoorzaak lopen de meningen nog uiteen, maar volgens de website van CNN zou het om een overdosis slaapmiddelen gaan. Er werd geen afscheidsbrief gevonden.

Heath Ledger werd op 4 april 1979 geboren in Perth, Australië. Zijn eerste filmrol bemachtigde Ledger in de lowbudget film Blackrock in 1997. Daarna deed hij auditie voor een rol in de televisieserie Sweat die ging over jonge sporters met Olympische ambities. Hij kon kiezen uit twee rollen, nl. die van zwemmer of die van homoseksuele wielrenner. Ledger koos de laatste omdat hij geloofde dat je als acteur unieke rollen moet accepteren die het verschil kunnen maken. Zoals vele Australische acteurs was Ledger ook even te zien in de soap Home and Away.

Omdat zijn carrière in zijn thuisland niet echt van de grond kwam, trok Ledger naar Amerika waar hij in 1999 een rol bemachtigde in de tienerkomedie 10 Things I Hate About You. Na deze rol werd Ledger de volgende jaren vooral getypecast als tienerhunk. Daarom aanvaardde hij in 2000 een rol in het serieuze oorlogsdrama The Patriot. Ledger was bang voor typecasting en speelde de daaropvolgende jaren in diverse genres, zoals het drama Monster's Ball, Ned Kelly en de avonturenfilm A Knight's Tale.

Ledgers grote doorbraak kwam er in 2005 toen hij in Brokeback Mountain de rol van een homoseksuele cowboy speelde. Voor deze rol werden Ledger en zijn tegenspelers Jake Gyllenhaal en Michelle Williams genomineerd voor een Oscar. Hij was daarna nog te zien in Lords of Dogtown, The Brothers Grimm en Casanova. Ook in de Bob Dylanbiopic I'm Not There speelt de acteur een rol.

De laatste rol van Heath Ledger is die van de iconische The Joker in de batmansequel The Dark Knight. Deze film komt deze zomer pas uit. The Joker maakte zo'n indruk op Ledger dat hij met slaapproblemen kampte. "Vorige week sliep ik slechts twee uur per nacht, mijn lichaam was volledig uitgeput", zei de acteur onlangs.

Afgelopen zomer kwam er een einde aan Ledgers verloving met de actrice Michelle Williams. De twee leerden elkaar kennen op de set van Brokeback Mountain en kregen een dochtertje in 2005, Mathilde Rose. Ledger en Williams gingen in augustus 2007 echter uit elkaar. Voor Williams had Ledger relaties met onder andere Heather Graham en Naomi Watts. Na de breuk met Williams werd Ledger gekoppeld aan Helena Christensen en Lindsay Lohan.

Het nieuws van de dood van Heath Ledger komt amper een week na het nieuws van de dood van een andere talentvolle jonge acteur, Brad Renfro. De 25-jarige acteur werd vorige week dood teruggevonden in zijn huis in Los Angeles. Renfro kende een drugsverleden en worstelde al enkele jaren om clean te blijven. Op zijn veertiende brak Renfro door met The Client, en na Apt Pupil van Bryan Singer gold hij als een van de meest veelbelovende jonge acteurs in Hollywood. Renfro was te zien in cultfilms als Ghost World, The Jacket, Sleepers en Bully. Zijn laatste film wordt een verfilming van het boek The Informers van Bret Easton Ellis met onder andere Winona Ryder.

Met Heath Ledger en Brad Renfro heeft Hollywood de afgelopen week twee talentvolle acteurs verloren die nog een mooie carrière te wachten stond.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
ICE AGE 2: THE MELTDOWN
Blij dat ik glij
>>>