Meteen naar de tekst springen
Paradiso Filmed Entertainment

INDEX >> RECENSIES >> APPALOOSA

APPALOOSA
Brokeback Town

goed  

Michel Druart | 11/01/2009


Share/Bookmark

Het Wilde Westen heeft altijd al een diepe impact nagelaten op het witte doek. Westerns hebben dan ook alle ingrediënten die nodig zijn voor een goede film: prachtige landschappen, stoere cowboys, indianen, actie gevuld met dikke kruitwolken, en natuurlijk de cavalerie die op het einde te laat komt. Dit alles garandeert spectaculaire films. Appaloosa zit diep in dit genre geworteld.

In het kleine stadje Appaloosa wordt de plaatselijke sheriff vermoord door de rijke landeigenaar Bragg (Jeremy Irons). Ten einde raad roepen de plaatselijke dorpsleiders de hulp in van Virgil Cole (Ed Harris) en Everett Hitch (Viggo Mortensen), twee rondreizende huurlingen. Ze nemen de rol van sheriff en deputy op zich en hebben Bragg snel te pakken. Dan komt de mooie Allison French (Renée Zellweger) in het stadje wonen. Ze begint een relatie met Virgil.

Westerns houden er wel eens een gezapig filmtempo op na. Grote shots van weidse landschappen worden afgewisseld met mijmeringen van personages of lang uitgesponnen vuurgevechten. Niets van dit alles in Appaloosa, regisseur Ed Harris houdt er flink het tempo in.

Al begint hij er rustig aan. De eerste twintig minuten denk je prima te weten hoe het verhaal zich zal ontwikkelen. Het is dan ook verbazend om te zien hoe snel alle opgenomen verhaallijnen worden afgewerkt, om dan erg snel een heleboel nieuwe op tafel te leggen. Het plot neemt een aantal wendingen die niet in doorsnee westerns lijken te passen. Vooral op romantisch vlak, of beter gezegd, het gebrek aan romantiek. Ooit al een cowboy gordijnen zien uitkiezen?

Hierdoor verveelt Appaloosa geen minuut. Soms is het zelfs naar adem happen. De vaart zit vooral in de vuurgevechten. Ed Harris bespaart ons de eeuwigdurende close-ups van de ogen van de protagonisten. In Appaloosa zijn ze in een flits voorbij. Harris kiest voor het absolute minimum aan spanningsopbouw. Zelfs het grote, klassieke eindgevecht heeft men niet gezien als men op het verkeerde moment met de ogen knippert.

Ed Harris is niet enkel de regisseur van Appaloosa maar ook de hoofdrolspeler. Als stugge, gevoelloze cowboy vormt hij het perfecte tegengewicht voor Everett, de meer dandyachtige cowboy die zijn hart op zijn tong heeft, gespeeld door Viggo Mortensen. Ook al zijn het bekende acteurs, ze kruipen volledig weg in hun rol en laten ons geloven dat cowboys ook in die tijd een zekere zin voor rechtvaardigheid hadden.

Renée Zellweger is minder geloofwaardig. Haar bolle gezicht past perfect in sommige films, maar krijgt in Appaloosa niet verkocht dat stoere mannen voor haar in de rij staan. Dit stoort vooral in het begin van de film. Na een tijdje krijgt haar personage meer diepgang en wordt het duidelijk uit welk hout zij gesneden is.

De muziek in gecomponeerd door Jeff Beal, die ook de muziek schreef voor de schitterende HBO-reeksen Rome en Carnivàle. Hij omkadert de landschappen met indrukwekkende tonen en deuntjes die nog lang blijven nazinderen, zoals het in een goede western betaamt.

Appaloosa is een goede, snelle western geworden in de klassieke Hollywood traditie. Alle elementen die aanwezig moeten zijn, heeft Ed Harris samen geklutst tot een erg mooie film met een moordend tempo die boeiend weet te blijven tot het einde. Yeeha!


Titel: Appaloosa
Genre: Western
Speelduur: 115 min
Regisseur: Ed Harris
Acteurs: Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons, Renée Zellweger

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

KFD
PERFUME
In geuren en kleuren
>>>