Meteen naar de tekst springen
Paradiso Entertainment

INDEX >> RECENSIES >> WHAT JUST HAPPENED

WHAT JUST HAPPENED
Niets gebeurd

middelmatig  

Michel Druart | 21/06/2009


Share/Bookmark

Films over het maken van films: dat hebben we al vaker gezien. Eén van de beste films in dit subgenre is nog altijd Robert Altmans The Player, waarin Hollywood zichzelf stevig op de korrel neemt. In What Just Happened wordt een zelfde procédé gevold, maar met iets minder succes.

Ben (Robert de Niro) is een succesvolle Hollywoodproducer. Hij heeft net zijn laatste film afgewerkt, Fiercely; gedraaid door een excentrieke Engelse regisseur en met Sean Penn in de hoofdrol, en staat op het punt aan een nieuwe film met Bruce Willis te beginnen. Tijdens een voorvertoning van Fiercely blijkt deze niet aan te slaan bij het testpubliek. Ben wordt door de studiobazen verplicht om het einde aan te passen.

Ook de nieuwe film lijkt een probleem te worden. Bruce Willis heeft een enorme baard laten groeien die niet bij zijn hoofdrol past en er moeten dringend wat kilootjes af. Bovendien moet hij ook twee ex-vrouwen zien te onderhouden, wat het voor hem extra belangrijk maakt om snel aan zijn volgende film te kunnen beginnen.

Films over het maken van films – net zoals boeken die over schrijvers gaan – hebben iets pretentieus over zich. Alsof hun beroep interessant genoeg is om over zichzelf te schrijven. Daarom wordt er meestal een flinke dosis humor en zelfrelativering aan toegevoegd. Ook What Just Happened trekt deze kaart en alle clichés komen aan bod: sterren met irrationele eisen en driftbuien, talrijke exen en kinderen uit vorige huwelijken, enorme ego's die botsen... Noem het op en je vindt het terug.

Regisseur Barry Levinson (Rain Man, Wag The Dog, Good Morning Vietnam) neemt de kijker mee achter de schermen van een filmproductie. Het tonen van films aan een testpubliek is een normale praktijk. Op basis van de reacties kunnen sommige films nog volledig bijgewerkt worden. Vele verhalen doen de ronde over films die op deze manier aan de handen van de makers werden onttrokken en door filmmaatschappijen zelf werden herknipt. Matthieu Kassovitz' Babylon AD is hier een recent voorbeeld van.

Het gevaar is natuurlijk dat een film die over andere films vertelt op zichzelf niet sterk genoeg is, waardoor de parodie een parodie van zichzelf dreigt te worden. What Just Happened balanceert hier soms gevaarlijk op het randje, zoals een vergezocht plotdetail over een agent die zelfmoord pleegt en uiteindelijk toch dichter bij Ben staat dan hij zelf denkt. Vergezocht en bovendien onnodig.

Een bijkomend probleem is dat sommige acteurs gewoon zichzelf spelen, terwijl andere acteurs een personage spelen. Dit loopt soms mank. We zien Sean Penn en Bruce Willis die hun eigen beroep volledig belachelijk maken, terwijl andere bekende acteurs producers, managers of agenten spelen. Dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede . Misschien was het een betere optie om voor minder bekende acteurs te kiezen. Waarom zelfs niet iets meer de documentairestijl op gaan?

What Just Happened valt tussen schip en wal. De nodige zelfspot is aanwezig, maar gaat niet ver genoeg en er worden eigenlijk alleen Hollywoodtechnieken op de korrel genomen waar iedereen al lang vertrouwd mee is. We gaan vanaf nu zeker niet met andere ogen naar de volgende grote Hollywoodproductie kijken.


Titel: What Just Happened
Genre: Komedie
Speelduur: 104 min
Regisseur: Barry Levinson
Acteurs: Robert De Niro, Bruce Willis, Sean Penn, Catherine Keener, John Turturro, Stanley Tucci

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: A-Film
DOGVILLE CONFESSIONS
To be honest or not to be honest
>>>