Meteen naar de tekst springen

INDEX >> RECENSIES >> PANIEK IN HET DORP

PANIEK IN HET DORP
De wondere wereld der stop-motion

goed  

Elke Tilborg | 22/06/2009


Share/Bookmark

Paniek in het dorp is de langspeelversie van het oorspronkelijke Panique au village - een reeks animatiefilmpjes voor tv over de lotgevallen van Cowboy, Indiaan en Paard. Terwijl de serie bij onze Waalse en Franse buren een cultstatus heeft bereikt, genieten de speelgoedfiguurtjes in Vlaanderen weinig bekendheid. Deze langspeelfilm zal de faam van de drie vrienden hoogstwaarschijnlijk vergroten.

Paniek in het dorp gaat over de belevenissen van de huisgenoten Paard, Cowboy en Indiaan. Het verhaal start wanneer eeuwige warhoofden Cowboy en Indiaan voor de verjaardag van Paard een bakstenen barbecue willen fabriceren. Door een misverstand krijgen de twee echter meer bakstenen dan verwacht. Vanaf dan begint een wonderlijk relaas waarin de drie helden van het ene bizarre avontuur in het andere belanden. Zo krijgen ze onder andere te maken met onbetrouwbare zeewezens en gekke wetenschappers met bovennatuurlijke krachten.

Bedenkers Stéphane Aubier en Vincent Patar hebben een zeer eenvoudige verklaring voor het feit dat hun magisch geanimeerde wereld wordt bevolkt door een paard, een cowboy en een indiaan: toen ze de rommelmarkten afschuimden op zoek naar speelgoedfiguurtjes botsten ze telkens weer op cowboys, indianen, paarden en boerderijdieren.

Dat ze met deze speelgoedfiguren – waaraan vaak nog de voetstukjes zitten - een meeslepende animatiefilm hebben gecreëerd, mag men gerust een prestatie noemen. Terwijl in de meeste geanimeerde films gebruik wordt gemaakt van lipping – mondjes die open- en dichtgaan als de personages spreken - en gezichtsuitdrukkingen moeten de figuurtjes in Paniek in het dorp het slechts hebben van hun bewegingen en houdingen.

In tegenstelling tot andere stop-motionfilms als The Nightmare Before Christmas en het onlangs uitgebrachte Coraline geeft Paniek in het dorp dan ook een houterige en chaotische indruk. Toch slagen Aubier en Patar erin de kijker te charmeren met de fratsen van drie vrienden die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben.

Voor de stemmenregie van de Nederlandstalige versie van Panique au village heeft men Jan Eelen, regisseur en scenarist van onder andere In de Gloria en Het Eiland, uitgekozen. Hij is trouw gebleven aan het stemtimbre van de Franstalige versie van Paard, Cowboy en Indiaan, maar lijkt niet altijd aandacht besteed te hebben aan de verstaanbaarheid van de figuren. Na een uur beginnen de piepstemmen van Cowboy en Indiaan bovendien danig op de zenuwen te werken.

Hoe ingenieus sommige vondsten ook zijn - schaapjes die hun vacht inwisselen voor een pyjama, decors die op een expressionistisch schilderij lijken - de plotwendingen schijnen soms inderhaast verzonnen. Toch kan het gebrek aan een degelijk plot de pret niet drukken. Paniek in het dorp wordt bevolkt door charmante figuurtjes en bezorgde ons herhaaldelijk buikpijn van het lachen. Deze animatiefilm van Belgische origine vormt dan ook een antidotum voor de vaak clichématige tekenfilms uit Hollywood.


Titel: Paniek in het dorp
Genre: animatie
Speelduur: 1u15
Regisseurs: Stéphane Aubier en Vincent Patar
Acteurs (Vlaamse versie): Bruno Vanden Broecke, Jelle De Beule, Tom Van Dyck, Frank Focketyn, Tanja Van der Sanden, Jonas Geirnaert, Wim Opbrouck, Lucas Van Den Eynde, Sien Eggers, An Miller

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Benelux Film Distribution
16 BLOCKS
De oude man en New York
>>>