Meteen naar de tekst springen
A-Film Distribution

INDEX >> RECENSIES >> SUNSHINE CLEANING

SUNSHINE CLEANING
Kuisen met een hart

goed  

Michel Druart | 29/06/2009


Share/Bookmark

Sommige films dragen een groot, kloppend hart in zich. Ze mogen misschien niet begunstigd zijn met een enorm groot budget of grote ronkende namen, maar dit maken ze meer dan goed met hun levensechte personages of aandoenlijke verhaallijnen. Na Little Miss Sunshine is er nu de would-be-sequel van dezelfde makers: Sunshine Cleaning.

Rose (Amy Adams, Doubt) werkt als schoonmaakster om zichzelf en haar zoon te onderhouden. Ze heeft een relatie met de overspelige politieagent Mac, maar voor de rest heeft haar leven niet de glans die haar omringde tijdens haar bestaan als cheerleader in de middelbare school.

Nadat haar zoon Oscar van school wordt gestuurd, begint Rose samen met haar losbollige zus Norah (Emily Blunt) een eigen schoonmaakbedrijfje dat zich specialiseert in het opkuisen van misdaadlocaties. Via Mac vindt ze de nodige klanten en Sunshine Cleaning floreert. Maar al snel laat de concurrentie zich voelen, en blijkt Rose’s bedrijfje niet over de nodige vergunningen te beschikken.

Net als Little Miss Sunshine wordt Sunshine Cleaning gedragen door zijn geweldige personages die allemaal net niet normaal zijn, maar juist daarom zoveel authentieker overkomen. Vooral de manier waarop vader Joe met allerlei dubieuze zaakjes aan geld probeert te komen, is een waar plezier om naar te kijken. Net als de eenarmige zaakvoerder die schoonmaakmiddelen en modelbouwdozen verkoopt die hij met veel moeite zelf in elkaar heeft gestoken. Het lijkt soms vergezocht, maar het blijft wel binnen de perken.

Een groot verschil met Little Miss Sunshine is dat we het deze keer met minder humor moeten stellen. Sunshine Cleaning bevat wel een paar grappige momenten, maar het zijn de dramatische wendingen die primeren. De film begint met een zelfmoord in een wapenwinkel, en vooral de scène waarin Rose na een tiental jaar haar vriendinnen van de middelbare school terugziet, is erg pijnlijk. Zo komen er nog verschillende momenten voorbij, al wordt er nooit té sterk op de gevoelens gespeeld.

Alle acteurs spelen hun rol op een erg natuurlijke manier, maar ook de plot steekt daarbij een handje toe. Net zoals in het echte leven nooit alles helemaal duidelijk wordt, zo worden in Sunshine Cleaning niet alle verhaallijnen volledig uitgediept of tot een goed einde gebracht. Geen uitgekauwde plotlijnen die we al van mijlenver zien aankomen, maar kleine, menselijke gebeurtenissen die op een aangename manier in beeld worden gebracht.

Ook al ligt Sunshine Cleaning wat zwaar op de maag door de ongemakkelijke scènes en dramatische gebeurtenissen, de film laat de kijker niet met een neerslachtig gevoel achter. Daarvoor zijn de personages te aanstekelijk, de situaties nét iets te gek. Verwacht geen pret en kolder zoals in Little Miss Sunshine, maar een goede film met een hart die laat zien dat er altijd wel wat zonneschijn te vinden is.


Titel: Sunshine Cleaning
Genre: Drama / Komedie
Speelduur: 91 min
Regisseur: Christine Jeffs
Acteurs: Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Warner Bros.
THE DUKES OF HAZZARD
Dude, Where’s My Car?
>>>