Meteen naar de tekst springen
Sony Pictures Releasing

INDEX >> RECENSIES >> PAUL BLART: MALL COP

PAUL BLART: MALL COP
Shopping Centrum Alone

onder middelmaat  

Michel Druart | 21/07/2009


Share/Bookmark

Shopping centra zijn een wereld op zichzelf. Het is er altijd mooi weer, iedereen is er altijd goed gezind en alles staat in het teken van de consument. Ook de veiligheid wordt er gegarandeerd door een eigen korps, al hebben ze net iets minder bevoegdheden dan de gewone arm der wet.

Paul Blart (Kevin James) is veiligheidsagent in een groot Amerikaans shopping centrum. Heel de dag rijdt hij er rond op zijn Segway om het iedereen naar zijn zin te maken en tussen te komen in kleine conflicten. Zijn droom is echter om politieman te worden, maar door zijn zwaarlijvigheid faalt hij elke keer voor het toelatingsexamen. Op een dag wordt het shopping centrum overgenomen door criminelen en gijzelen ze enkele voorbijgangers. Toevallig is enkel Paul achtergebleven in het winkelcentrum en het is dus aan hem om de boeven tegen te houden.

Kevin James is bij ons niet zo’n heel bekende figuur, waardoor Paul Blart: Mall Cop niet onmiddellijk een grote aantrekkingskracht heeft. Heel het concept boezemt dan ook weinig vertrouwen in: grote loebas moet winkelcentrum redden van de slechteriken – geef toe, wie zou hier nu een bioscoopkaartje voor willen kopen.

Toch waren we aangenaam verrast door de acteerprestatie van de inderdaad redelijk corpulente acteur. Hij slaagt erin om meelijwekkend over te komen wanneer zijn baas hem een uitbrander geeft, schattig wanneer hij met een verkoopster in het winkelcentrum probeert te praten, uitbundig wanneer hij een glaasje teveel op heeft en stoer wanneer hij de criminelen uit het winkelcentrum wil verjagen. Het probleem is dat dit niet genoeg is om een hele film te dragen, daar heb je ook nog goede tegenspelers voor nodig en een sterk plot, en daar schiet Paul Blart te kort.

Eigenlijk kunnen we over de tegenspelers kort zijn: die zijn bijna onzichtbaar. Pauls dochter en zijn liefdesvlam zijn noodzakelijke plotelementen die het verhaal vooruit duwen, maar er wordt verder niets van hen verwacht. Het plot zelf is ook maar een vehikel om Paul in zoveel mogelijk gekke situaties te plaatsen, die meestal nog rond zijn zwaarlijvigheid draaien. Enige subtiliteit is ver te zoeken. Meermaals moesten we denken aan de komedie rond Macaulay Culkin waarbij ook hij zijn huis moest bewaken door middel van dolle fratsen.

Blijkbaar kon het Amerikaanse publiek Kevin James’ avonturen goed smaken, want Paul Blart: Mall Cop was de eerste film ooit die er in januari werd uitgebracht en meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Volgens ons bevond de Amerikaanse bevolking zich nog volop in een nieuwjaarsroes of wisten ze door de komst van hun nieuwe president met zichzelf geen blijf, maar dit is toch net iets teveel eer voor een heel doorsnee komedie die zijn volledige speelduur echt niet kan blijven boeien.

We vermoeden dat Paul Blart zijn overzees succes hier wel niet zal kunnen herhalen. Daarvoor is de shopping mall cultuur bij ons te klein en Kevin James een te onbekende acteur. Meer dan waarschijnlijk zal Paul Blart hier nooit een even bekende naam worden als Kevin McAllister, en dat is geen groot verlies.


Titel: Paul Blart: Mall Cop
Genre: Komedie
Speelduur: 91 min
Regisseur: Ken Kwapis
Acteurs: Kevin James, Keir O'Donnell, Jayma Mays, Raini Rodriguez

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Buena Vista
HOLES
Wie een kuil graaft voor een ander...
>>>