Meteen naar de tekst springen
Benelux Film Distribution

INDEX >> RECENSIES >> THE COVE

THE COVE
Het bloedbad van Taiji

uitstekend  

Jeffrey De Keyser | 16/11/2009


Share/Bookmark

Met Man on wire leverde de Britse cineast James Marsh vorig jaar een intrigerende documentaire af waarvan het scenario opvallend veel gelijkenissen vertoonde met dat van de betere caperfilm. The Cove, het regiedebuut van Louie Psihoyos, tapt plottechnisch uit hetzelfde vaatje, maar gooit het inhoudelijk over een heel andere boeg. Ook de inspiratie is verschillend: stond in Man on wire de hang naar esthetiek centraal, dan opereert The Cove in het hart van de ethiek.

The Cove volgt een groep activisten, filmmakers en duikers die afreizen naar het Japanse kuststadje Taiji, de draaischijf van de internationale dolfijnenhandel. Hun missie is duidelijk: infiltreren in de streng bewaakte baai om er voor het oog van de wereld het bloedbad te filmen waarbij jaarlijks duizenden dolfijnen het leven laten, in de hoop op die manier de gruwelijke praktijken een halt toe te roepen. Het team wordt geleid door Richard O'Barry, de man die de dolfijnen trainde voor de populaire tv-serie Flipper en zo mee aan de wieg stond van de miljardenindustrie die hij nu zo verguist, en regisseur Psihoyos, natuurfotograaf bij National Geographic en medeoprichter van de Ocean Preservation Society.

In ware Ocean’s 11-stijl leggen de makers uit hoe hun clandestiene plan tot stand kwam: het omzeilen van de metershoge omheiningen en met prikkeldraad afgezette tunnels, het infiltreren van de streng bewaakte lagune, het voortdurende kat-en-muisspel met de boze vissers en de lokale politie en maffia. Voor de opnames zelf werden getrainde vrijduikers ingezet die de baai op strategische plaatsen voorzagen van gesofisticeerde nachtzichtapparatuur en nagemaakte rotsen met ingebouwde camera’s (ontworpen door George Lucas’ beroemde special effects-bedrijf Industrial Light & Magic).

Wat de film zo boeiend maakt, is de manier waarop Psihoyos en co verschillende genres met elkaar vermengen. The Cove is geen geitenwollensokkendocumentaire zoals er dertien in een dozijn gaan, maar brengt een eigenzinnige mix van spionagethriller, docudrama en horrorfilm. De structuur versterkt de boodschap zonder in goedkope sensatie te vervallen. De bloedige beelden zijn dan wel erg shockerend, het zijn vooral de intelligente verteltechniek, de verbluffende cinematografie en de guerrillajournalistieke aanpak die van The Cove een meeslepende documentaire maken. Zo bevat de film naast het capermotief en de gruwel een enorme schat aan informatie over de illegale handel in dolfijnen. Een deel van de gevangengenomen dieren wordt verkocht aan dolfijnentrainers uit alle hoeken van de wereld, de rest wordt geharpoeneerd, geslacht en als walvissenvlees verkocht in supermarkten. Verder komen we heel wat te weten over de intelligentie van dolfijnen, de onmacht van de Internationale Walvisvaartcommissie, en de met de dolfijnvangst gelieerde omkoop- en voedselschandalen (kwikvergiftiging) in Japan.

Het eindresultaat is beklijvend. De beelden van de missie en het bloedbad worden knap afgewisseld met interviews en archiefbeelden en zijn door Geoffrey Richman (de editor van o.a. Murderball en Sicko) zorgvuldig gemonteerd tot een aantrekkelijke film. Als de prijzenslag doorgaat en de waardering bij het publiek een voorbode is voor de Oscarnominaties (de film won publiekprijzen op o.a. Sundance, Silverdocs, Sydney en het Filmfestival van Gent), dan zit The Cove aardig op koers om straks met een Academy Award te gaan lopen.

Gezien op het 36ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Titel: The Cove
Genre: Docudrama
Speelduur: 92 min
Regisseur: Louie Psihoyos

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Fox
THIRTEEN
Rauw, waarachtig, onthutsend
>>>