Meteen naar de tekst springen
RCV

INDEX >> RECENSIES >> PARANORMAL ACTIVITY

PARANORMAL ACTIVITY
Zenuwslopend geschuifel

goed  

Hans Dewijngaert | 24/11/2009


Share/Bookmark

De eerste wet van de spookhuisthriller luidt: hoe langer er niets gebeurt, hoe spannender het wordt. Niet het bonken op muren, het dichtslaan van deuren of het geschuifel van voetstappen is zenuwslopend, maar wel het wachten erop. Paranormal Activity levert het bewijs.

Studenten marketing kunnen hoe langer hoe meer stof voor hun proefschrift halen uit recente filmreleases. Pientere reclameboys netloggen, hyven of twitteren hun film de wijde wereld in. Bij Paranormal Activity ging het nog anders. De film draaide aanvankelijk maar in dertien Amerikaanse steden, maar hoe meer hits de internetpagina van de film genereerde, hoe meer bioscopen de film uitbrachten. De strategie bleek een succes, want de film kreeg in Amerika uiteindelijk een major release en stootte The Blair Witch Project van de troon als profijtelijkst gemaakte onafhankelijke film.

Ook wat opzet betreft is Paranormal Activity schatplichtig aan voornoemde heksenfilm. De film presenteert zich als een documentaire vol videobeelden die gedurende een aantal dagen en nachten geschoten zijn door de hoofdrolspelers zelf. Micah (Micah Sloat) ontpopt zich als de cameraman die de vreemde gebeurtenissen wil registreren die zijn vriendin Katie (Katie Featherston) al sinds haar jeugd achtervolgen. Zijn doel is simpel: ’s nachts laat hij de camera in hun slaapkamer draaien, zodat hij de volgende ochtend kan bekijken wat er gebeurd is.

In eerste instantie is dat niet veel. Geen wonder dat Micah niet zoveel geloof hecht aan Katie’s angsten. Misschien komt het vreemde gebrom uit de ijsmaker van hun gigantische koelkast of zorgen kinderen uit de overigens poepchique buurt in San Diego wel voor nachtelijk kabaal. Maar zodra de camera naar night vision overschakelt, weet de toeschouwer beter: hier krast, klopt, piept en fluistert iets bovennatuurlijks.

De nachtelijke opnamesessies zijn een aanslag op de gemoedsrust van het publiek. Regisseur Oren Peli heeft daar een handigheidje voor. Hij laat onderaan in beeld een digitaal klokje meelopen, dat hij geregeld versnelt. Wanneer beeld en klok weer terugschakelen naar de gewone snelheid, weet je dat er iets te gebeuren staat. De deur ploft dicht of een onzichtbare entiteit glijdt het bed in. Zoals gezegd: de anticipatie wint het doorgaans van het moment zelf. En bovendien: hoe doodeng ook, na een tijdje wordt het trucje toch te doorzichtig.

De spannende nachtscènes contrasteren met de besognes van Micah en Katie overdag. We zien ze een beetje breien, fröbelen en gitaarspelen, maar echt interessant is het allemaal niet, evenmin als de toevoeging van een helderziende die al snel aanvoelt dat er een demon in het huis schuilt. Maar dat wisten we al. De man voegt nauwelijks iets toe aan het verhaal.

Het voorbereidende tik- en klopwerk mondt uit in een mokerslag die doet denken aan de ontknoping van [Rec] en helaas al in de trailer prijsgegeven wordt. Het nieuwe einde werd naar verluidt ingefluisterd door Steven Spielberg die samen met Paramount de film, in vergelijking met zijn oorspronkelijke cut, hier en daar wat aanpaste. Gelukkig blijft het gemorrel aan de 11.000 dollar kostende prent miniem, zodat de goedkope docu-look intact blijft.

Titel: Paranormal Activity
Genre: Horror, Thriller
Speelduur: 1u39
Regisseur: Oren Peli
Acteurs: Katie Featherstone, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Randy McDowell, Ashley Palmer, Tim Piper

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Filmmuseum Distributie
THREE TIMES
Meesterwerk in drievoud
>>>