Meteen naar de tekst springen
TF1 Films

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> FRANSE KOMEDIES – TANGUY

FRANSE KOMEDIES – TANGUY
Twee lieve ouders en een nog lievere zoon

 

Matthias Van Wichelen | 07/09/2010


Share/Bookmark

Tanguy is 28, hyperintelligent en sociaal vaardig. Zijn respect voor zijn ouders is oneindig. Hij heeft al een diploma japanologie op zak en werkt nu – weliswaar niet altijd even vlijtig - aan zijn thesis sinologie.

Mama en papa wonen aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs in een ruim appartement. Hij is burgerlijk ingenieur, zij een succesvolle binnenhuisarchitecte die werkt voor klanten met een meer dan gemiddeld inkomen. Tanguy’s liefje mag gezien worden. Ze is knap en lief en wil niets liever dan met hem gaan samenwonen. Dat Tanguy regelmatig hitsige medestudentes mee naar huis neemt, weet ze niet. Hij hangt het ook niet aan haar neus.

Respect voor Tanguy! Hij heeft het goed geregeld. Hij leidt het leven van de eeuwige student. Moeder kookt en doet de was. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over facturen, afbetalingen of andere grotemensenaffaires. Geen vuiltje aan de lucht, tot zijn ouders vinden dat het stilaan tijd wordt dat hij op eigen benen gaat staan. Net dat is Tanguy helemaal niet van plan. Omdat vrijwillig vertrekken er niet in zit, doen zijn ouders er alles aan om hem het leven zo zuur te maken dat hij gillend wegloopt.

Tanguy is een film van Etienne Chatiliez, de man die ook Tatie Danielle (1990) en La Vie est un long fleuve tranquille maakte. Het titelpersonage in Tatie Danielle is een vreselijk oud wijf dat iedereen de gordijnen injaagt met haar onhebbelijke gedrag. Een eigenzinnige, donkere komedie is het resultaat. Ook Tanguy drijft zijn directe omgeving tot wanhoop. In tegenstelling tot Tatie Danielle doet hij dat totaal onbewust door altijd en overal zacht, begripvol en positief te blijven.

Het is een crème van een gast, een zoon waar de meeste moeders van dromen. Omdat zijn hoofd vol Oosterse wijsheden zit en hij schijnbaar ook een Master in Relativering en Vergeving heeft behaald valt het hem niet eens op dat zijn ouders er alles aan doen om hem buiten te werken. Niets raakt hem. Hij is te braaf.

André Dussollier en Sabine Azéma hebben in hun carrière wel vaker het doek gedeeld. In Tanguy vormen ze opnieuw een fijn koppel als de verfijnde, hoogopgeleide, welgemanierde ouders die er een duivels genoegen in scheppen om hun zoon te pesten. Vooral Dussollier is uitstekend op dreef wanneer hij nieuwe stiekeme plannetjes bedenkt om Tanguy een nieuwe loer te draaien. Het spelplezier spat werkelijk van het scherm.

Eric Berger is minstens even goed als de onverstoorbare zoon die zich van geen kwaad bewust is. Zijn droge reacties zijn goud waard in deze speelse komedie die appelleert aan de kwajongen in ieder van ons. Sinds Tanguy heeft Berger nooit meer een rol gespeeld die het onthouden waard is. Dat is vreemd want zijn komische talent kan toch niet verdampt zijn?

Briljante cinema is het niet, maar de streken van Azéma en Dussollier zijn zo heerlijk ouderwets stout en onverantwoord dat weerstand bieden een bij voorbaat verloren zaak is. Tanguy is verplichte kost voor de fans van André Dussollier en voor alle ouders die al lang tegen hun studerende kinderen hadden willen brullen: ‘Het is hier geen hotel hé!’ (maar dat nooit durfden).

Moviegids zet deze editie vier Franse filmkomedies op een rijtje die absoluut de moeite waard zijn: Tanguy, Le Dîner de Cons, Le Placard en Le Père Noël est une Ordure.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: A-Film
NOWHERE IN AFRICA
I had a farm in Africa
>>>