Meteen naar de tekst springen
(c) Getty Images Entertainment

INDEX >> ACHTERGRONDEN >>

DE VROUWEN VAN WOODY ALLEN
Soon-Yi Previn

 

Matthias Van Wichelen | 17/11/2010


Share/Bookmark

Soon-Yi Previn is de eerste vrouw van Woody Allen die zelf niet in de entertainment business zit. In december 1997 huwde het stel in Venetië, vijf jaar nadat hun ophefmakende relatie aan het licht was gekomen. Het paar trouwde stiekem in het Palazzo Cavalli dat enkel een ingang heeft langs het water. In Italië moeten buitenlanders  hun huwelijk niet publiekelijk aankondigen zodat Allen en Previn elkaar in alle intimiteit het ja-woord konden geven.

Hun relatie kon nauwelijks moeilijker beginnen. Niet alleen is echtgenote nummer drie 35 jaar jonger dan de regisseur, ze is ook de adoptiedochter van Mia Farrow, de ex van Woody Allen. Farrow adopteerde het Koreaanse meisje met haar toenmalige echtgenoot, de componist André Previn. Soon-Yi was toen 8.

Het is bepaald ironisch dat Mia Farrow hemel en aarde bewoog om Soon-Yi te mogen adopteren. De wet bepaalde toen namelijk dat Amerikanen maximaal twee kinderen mochten adopteren. Farrow sprak haar connecties binnen de Democratische Partij aan om die wet te laten veranderen.

Strikt genomen is er niets illegaals aan hun relatie. Er is geen bloedband tussen Allen en Previn, Soon-Yi ging akkoord, Allen was niet getrouwd met Farrow en hij was niet de wettelijke adoptievader van Soon-Yi. Ook jezelf naakt laten fotograferen door je geliefde is niet verboden. Dat die geliefde de foto’s open en bloot op zijn schouw liet liggen - waar Mia Farrow ze vond - is eerder onhandig en ongelukkig dan misdadig.

Tijdens het proces over het hoederecht over de kinderen die Allen en Farrow samen adopteerden, bleef de regisseur hardnekkig herhalen dat er aboluut niets raars was aan hun relatie. Soon-Yi was in zijn ogen een meisje als een ander. Ze was geen familie, zeker niet van hem en ook niet van Mia Farrow. Hij had haar net zo goed kunnen ontmoeten op een feestje of in een bar.  De suggestie dat hij een vaderfiguur was in de ogen van Farrows kinderen, veegde Allen van tafel. Nog nooit hadden de experts en de psychologen die getuigden tijdens het proces een situatie meegemaakt waarin een (adoptie)vader trouwde met een (adoptie)dochter.

Niet alleen het feit dat hij verliefd werd op een dochter van zijn geliefde is ophefmakend - de erg ruimdenkenden onder ons opperen ‘dat kan gebeuren’ - maar vooral de manier waarop hij er publiekelijk mee omging is verbijsterend. Even advocaat van de duivel spelen: het is zijn privéleven en daar heeft niemand zich mee te bemoeien. Dat is waar, maar het had hem gesierd mocht hij op zijn minst één keer publiekelijk aangegeven hebben dat hij begrijpt dat sommigen mensen problemen hebben met zijn manier van handelen, dat hij inziet dat de hele situatie vragen en onbegrip oproept. Een soort agree to disagree. De situatie was zo uitzonderlijk en delicaat dat zijn lichtzinnige ‘Et Alors?’ alleen maar olie op het vuur gooide. Om te duiden hoe speciaal het is: Mia Farrows status ten opzichte van Allen veranderde op slag van minnares naar schoonmoeder,

Wettelijk is Woody Allen en Soon-Yi Previn niets aan te wrijven maar de psychologische schade die ze aangericht hebben in Mia Farrows gezin is gigantisch. Niet onlogisch verbrak de Koreaans-Amerikaanse tiener bijna ogenblikkelijk de band met haar broers, zussen en haar adoptiemoeder. De opnames van Husbands and Wives waren volop aan de gang. In die knappe film gaat het huwelijk van de door Mia Farrow en Woody Allen gespeelde personages aan het wankelen nadat ze horen dat een bevriend koppel (Sidney Pollack en Judy Davis) op het punt staat te scheiden. Woody Allen wordt in de film verliefd op één van zijn studentes (een briljante Juliette Lewis). Ze is dertig jaar jonger... Volgens Woody Allen is iedere gelijkenis tussen de gebeurtenissen in de film en de periode waarin hij werd opgenomen puur toeval.

Soon-Yi houdt zich zo veel mogelijk op de achtergrond. Ze kwam nog in het nieuws toen ze haar master's degree in special education haalde aan de Columbia University. Anno 2010 houdt hun relatie al langer stand dan alle andere relaties die Allen ooit had. Het paar bekroonde hun liefdesgeluk door twee dochtertjes te adopteren.

In ‘De Vrouwen van Woody Allen’ gaat Moviegids dieper in op zijn bijzondere relatie met Jean Doumanian (hartsvriendin en producer), Mia Farrow (liefdespartner, fetisjactrice en moeder van zijn zoon) en Soon-Yi Previn (zijn derde echtgenote).

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Independent Films
BABEL
If you want to be understood… Listen
>>>