Meteen naar de tekst springen
Scoop (c) A-Film Distribution

INDEX >> ACHTERGRONDEN >>

DE VROUWEN VAN WOODY ALLEN
Een heel gedoe

 

Matthias Van Wichelen | 17/11/2010


Share/Bookmark

In You Will Meet a Tall Dark Stranger ruilt een rijpere man (Anthony Hopkins) zijn vrouw (Gemma Jones) in voor een jonger, fitter en heter modelletje (Lucy Punch). De verlaten vrouw gaat ten rade bij een waarzegster (Pauline Collins) die haar – zolang ze maar blijft betalen - alles vertelt wat ze wil horen.

Een auteur (Josh Brolin) naait een van zijn pokervrienden (Ewen Bremner) door zelf het briljante manuscript van diens roman in te leveren bij zijn uitgeverij. Hij lonkt tegelijkertijd wellustig naar het Indische overbuurmeisje (Freida Pinto) dat op het punt staat te trouwen met een degelijke Engelse jongen. De vrouw van de schrijver (Naomi Watts) heeft wel trek in haar baas, de eigenaar van een belangrijke kunstgalerij (Antonio Banderas). Ze zal geduldig moeten zijn want hij is getrouwd en hij heeft al een buitenechtelijke affaire met een van zijn kunstenaressen.  

Het is een heel gedoe, maar het is het soort gedoe waar Woody Allen wel raad mee weet. Zelf blijft hij hoog en bij laag beweren dat zijn films weinig of geen autobiografische elementen bevatten en wie zijn wij om hem niet te geloven?  

 Puinhopen
Mocht zijn leven ooit verfilmd worden, is de kans groot dat niemand het ware verhaal gelooft. De geniale regisseur heeft er met de regelmatig van de klok een puinhoop van gemaakt. Zijn eerste twee huwelijken liepen op de klippen. Hij werd door Mia Farrow beticht van seksueel misbruik van haar minderjarige adoptiedochter. Met zijn hartsvrienden Jean Doumanian heeft hij geen contact meer sinds hij haar voor de rechtbank sleepte voor een financieel geschil.  

Woody Allen geeft zelden of nooit commentaar op zijn privéleven. Dat er toch zoveel over bekend is geraakt, heeft veel te maken met zijn geheel wereldvreemde manier van reageren wanneer hij in de problemen komt. De woorden sorry en spijt staan niet in zijn woordenboek. Wie hem op een of andere manier dwarszit, kan maar beter snel een advocaat zoeken. Op begrip hoeven zijn tegenstanders niet te rekenen. Allen kan onredelijk hard en kwestsend uit de hoek komen. En hij spant rechtzaken aan zoals normale mensen van onderbroek wisselen.  

Het gekke is dat hij er van uitgaat dat hij diegenen die hij eerst met de grond gelijk maakt later vrolijk de spons vegen over het verleden. Een anekdote over Mighty Aprodite (1995) illustreert zijn vreemde manier van redeneren. Hoewel het pijnlijke proces met Mia Farrow nog maar net afgelopen was, overweeg hij ernstig haar te casten voor de hoofdrol. Het is dat zijn casting director hem gek verklaarde of hij had nog gedaan ook.  

Grappen
Op zijn negentiende trouwde hij met de 16-jarige Harlene Rose. Drie jaar later gingen ze uit elkaar. Allen noemt zijn ex steevast ‘de dode mevrouw Allen’. Toen Rosen aangerand werd, opperde Allen in een interview dat de verkrachter het waarschijnlijk maar saai gevonden heeft omdat ze er tijdens de seks onbeweeglijk bijligt. Hij kreeg prompt proces aan zijn been. Dat belette hem overigens niet grappen over haar te blijven maken.  

Ook zijn tweede huwelijk duurde maar drie jaar. Van 1966 tot 1969 was actrice Louise Lasser zijn wederhelft. Na hun breuk was ze te zien in Take the Money and Run, Bananas en de sketchenfilm Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask).  

Diane Keaton was zijn belangrijkste ex. Ze kregen wat met elkaar toen ze meespeelde in zijn Broadway-stuk Play it Again Sam. Net als Louise Lasser verscheen ze in Allens films na het eind van hun relatie. Keaton is te zien in Sleeper en Love and Death maar vooral natuurlijk in het absolute meesterwerk Annie Hall dat speciaal voor haar geschreven was. Na Interiors en Manhattan ging ze haar eigen weg. Woody Allen-fans maakten een vreugdesprongetje toen bekend werd dat ze de hoofdrol zou spelen in Manhattan Murder Mystery (1993), haar eenmalige terugkeer op het oude nest.  

In ‘De Vrouwen van Woody Allen’ gaat Moviegids dieper in op zijn bijzondere relatie met Jean Doumanian (hartsvriendin en producer), Mia Farrow (liefdespartner, fetisjactrice en moeder van zijn zoon) en Soon-Yi Previn (zijn derde echtgenote).

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Independent Films
CITY OF EMBER
Spookstad
>>>