Meteen naar de tekst springen
The Artist: hoge verwachtingen. (c) The Weinstein Company

INDEX >> ACHTERGRONDEN >>

PREVIEW: THE ARTIST
Wie is de kunstenaar achter The Artist?

 

Bob van der Sterre | 01/07/2011


Share/Bookmark

The Artist, bijna-winnaar in Cannes, is een film waar we best hoge verwachtingen van mogen hebben. De trailer belooft humor, spanning, ontroering en stijlvolle beelden; zoals de betere zwijgende films. Voor Weinstein company was er geen twijfel. Ook al is de film zonder dialogen, door Fransen gemaakt, zwart-wit en zonder filmsterren: ze hebben de film gekocht.

Michel Hazanavicius begon zijn loopbaan in ’93, toen hij La Classe Américaine co-regisseerde, een tv-film die compleet uit materiaal van de Warner Bros. studio’s bestaat. In ’99 maakte hij de film Mes Amis, een satirische komedie over een matige televisieserie.

(c) The Weinstein Company Hierna was het weer bankzitten voor Hazanavicius – tot 2006, toen hij ineens de verfilming OSS 117: Cairo, Nest Of Spies in zijn handen geworpen kreeg. Deze verfilming van pulpspionageschrijver Jean Bruce heeft een bij vlagen hilarisch script, mooie vormgeving (knipogen naar Topkapi uit 1964), smaakvolle karakters en een wervelende hoofdrol van Jean Dujardin als onkundige spion Hubert Bonisseur de la Bath. De film deed het prima in Frankrijk.

In 2008 het onvermijdelijke vervolg, OSS117: Lost in Rio. In de stijl van deze retrofilms verschijnt in de VS de animatieserie Archer. Die serie heeft een flink cultpubliek.

En toen dus The Artist. Hazanavicius liep al een tijd met het idee en schreef zelf het script over een zwijgende ster die terechtkomt in het ‘talkies’ tijdperk. Naast wederom Jean Dujardin en Bérénice Bejo (de vrouw van Hazanavicius) ook Amerikaanse sterren als John Goodman, James Cromwell, Malcolm McDowell.

Klassieke cinema
De regisseur trok voor het filmen met de acteurs naar Hollywood en Los Angeles. Diverse klassieke gebouwen werden gebruikt in de opnamen. Hazanavicius vertelde dat de Amerikaanse crew erg verbaasd was over het feit dat een Fransman hun filmgeschiedenis kwam filmen. ‘In de VS zou dit nooit zo gedaan worden, zeiden ze tegen mij.’

(c) The Weinstein Company The Artist dankt wederom veel aan de humoristische talenten van Jean Dujardin, die Douglas Fairbanks als voorbeeld gebruikte. Dujardin is een acteur met veel komische mogelijkheden, maar hij misbruikt zijn talenten nergens – daarom past hij zo goed bij klassieke cinema. Hij kreeg een gouden palm voor zijn rol.

Hazanavicius vertelde in een interview in L.A. Times: ‘Een zwijgende film is niet intellectueel, het is emotioneel. Je neemt het zoals je muziek luistert.’ De film is serieuzer van toon dan de OSS 117–films. ‘Een belangrijke motivatie voor mij was dat ik meer wilde zijn dan een komediespecialist.’

In interviews oogt Hazanavicius als een serieuze vent – achter wie je misschien niet snel hilarische komedies zou zoeken. Maar het is hem bittere ernst om mooie komedies te maken. Daarmee lijkt hij op andere regisseurs die net zo serieus komedies maken: de Coen broers. Maar anders is dat Hazanavicius ook een aanpassing van de hele filmstijl maakt aan het tijdperk dat hij weergeeft. En dat voor iemand met zo weinig ervaring in cinema!

(c) The Weinstein Company De reactie van Alex Billington van Firstshowing.net op The Artist is wel min of meer sprekend voor de ronduit jubelende reacties tot nu toe. “Er was iets werkelijk magisch aan het zien van Hazanavicius poging tot, en slagen in het maken van een zwijgende film, die niet alleen dezelfde techniek volgt, maar die ons ook het Hollywood van die tijd nauwkeurig neerzet. Het is licht en komisch, heel soms ook sentimenteel, maar onophoudelijk charmant en vermakelijk om te kijken. Ik voelde zoveel magische emoties, van verrukking tot verdriet tot extase, en na het begin stopte ik niet meer met lachen. The Artist geeft dat klassieke gevoel dat alle cinefielen liefhebben.”

We moeten wel flink geduld hebben. Oktober is pas de wereldwijde releasedatum. Die datum heeft alles te maken met een poging van Weinstein Company om naast gouden palmen ook oscarbeeldjes te verleiden.

(c) The Weinstein Company (c) The Weinstein Company (c) The Weinstein Company
PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
BECAUSE I SAID SO
Nog geen tijd voor zomerromances
>>>