L is geen film die makkelijke antwoorden geeft. Nog sterker: er zijn geen antwoorden. Het is een lesfilm. L is een film over leren, en een debuut ook nog, van Babis Makridis, die uit het reclamevak kwam rollen. De hoofdpersoon heeft ook veel te leren. Zoals: hoe is het leven buiten mijn auto?
Een man rijdt in zijn auto rond om van heinde en verre honing te halen voor zijn rijke opdrachtgever, een man van vijftig met narcolepsie. Hij moet dan wel zijn aanknopingszinnen goed zeggen want anders is hij zijn baantje kwijt. Hij leeft zo voor zijn werk dat hij nooit die auto verlaat. Zijn verjaardag viert hij in zijn auto, vrienden ontvangt hij in zijn auto. Er komt een kink in de kabel als zich een concurrent aandient.
Cinematografische Sahara
Net als Alps en Dogtooth is deze film meegeschreven door Efthimis Filippou – die een druk bestaan moet hebben momenteel. De toon is zo droog dat je je in een cinematografische Sahara waant. Ondanks het al speelse script van Filippou zijn veel teksten ter plekke geïmproviseerd. Regisseur Babis Makridis heeft tijdens de montage veel teksten vervangen door veelzeggende stiltes.
De film is duidelijk geen realistisch drama – want dan hadden we ons uren moeten vervelen met hoe de hoofdpersoon zijn angst voor de buitenwereld zou overwinnen. De film vermaakt juist dankzij compleet maffe gesprekken. Er is geen middenweg. Die absurde gesprekken spreken je aan of niet. Persoonlijk geniet ik zelf enorm van een motorcoureur die een langsrijdende automobilist in een monoloog verwijt ‘een professionele killer’ te zijn. Zo is er ook een man, een vriend, die leeft als een beer. Als een beer? Ja, als een beer. Dat was ooit de oude autorijder – totaal verwilderd zonder een auto, op zoek naar de honing die hij faalde te bezorgen.
Het zijn niet alleen de dialogen waar je van kunt genieten want L grossiert in stiltes. Er zijn diverse prachtige absurde schilderijtjes in beeld, herinnerend aan films als Aaltra of The Garden – ook films voor de liefhebbers van het pure, ongelengde absurdisme. Het zijn geen films voor mensen die graag een begrijpelijk verhaal gaan zien, wel verhalen voor mensen die juist wat variatie op het gemiddelde tot zich nemen.
Een zo’n beeldschilderijtje is het tafereel als de bestuurder aankomt bij zijn opdrachtgever. Auto staat stil, man ligt te slapen op zijn gazon met spuitende tuinslang in zijn hand. Geen tekst. Hierna geeft hij zijn bestuurder de opdracht om naar een of andere obscure locatie te gaan om daar de zeldzame pot honing te halen.
Ideemoeheid
L is een film die niet direct ter consumptie is, die je niet kunt ‘uitleggen’ of ‘verklaren’, maar die dankzij de absurde dialogen en monologen menigmaal een grijns op het gelaat geeft. Deze droogkomische ondertoon mis je vaak in arthousefilms. Regisseur Makridis: ‘Het is een roadmovie die niet beweegt.’
De film zit op een fraai humoristisch spoor maar krijgt jammer genoeg last van ideemoeheid aan het einde van de film – als je het gevoel krijgt dat de droge tafereeltjes een beetje te veel van het goede worden. Dan gaat alles, de droogheid, de stiltes, de herhaling, de rare dialogen tegen de film werken. En dat is ontzettend spijtig. De film had een swingende impuls kunnen gebruiken, of dertig minuten korter moeten duren.
Babis Makridis in een interview met het IFFR: ‘De L uit de titel komt van de L op lesauto’s. De hoofdpersoon van de film moet gedurende het verhaal iets leren, dus ik wilde dat alles in de film een bepaald leerproces weer zou geven. Zelfs de muziek: we gebruiken een aantal keer Beethovens Mondscheinsonate, maar dan in een vals gespeelde versie. Het is één van die stukken die je als eerste leert als je piano leert spelen – het is zeg maar pop-klassiek. Dus ik vroeg de pianist om het lomp en slecht te spelen, als iemand die het nog niet onder de knie heeft.’
THEMA - EEN GRIEKS DRAMA
Terwijl het leven in Griekenland als een kaartenhuis in elkaar stort, floreert de Griekse cinema als nooit tevoren. Planeet Cinema bespreekt zes recente Griekse films.
Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.
We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.
Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.
HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS
Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.
>>>
Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.
>>>
Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.
>>>
Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.
>>>
Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.
>>>
In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.
>>>