Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >>

CINEMA DADA
Island of Lost Souls - Eiland vol controverse

 

Michiel Nieuwenhuijse | 27/08/2012


Share/Bookmark

Ondanks de wat eenvoudige opbouw en in tegenstelling tot H.G. Wells’ mening, stelt Island of Lost Souls uit 1932 pertinente vragen. Meer zelfs: de film van regisseur Erle C. Kenton doorstond goed de tand des tijds en is ook vandaag nog verbazend actueel.

De film, naar het boek The Island of Dr. Moreau van H.G. Wells, opent met de op zee drijvende drenkeling Edward Parker (Richard Arlen) die na een schipbreuk wordt opgepikt door kapitein Davies. Als enkele dagen later op zee goederen op een passerend schip van Dr. Moreau worden afgeleverd, wordt Parken na onenigheid met kapitein Davies overboord gegooid. Dr. Moreau rest niets anders dan Parker samen met zijn aangevulde lading, die voornamelijk bestaat uit exotische dieren, mee te nemen naar zijn geheime eiland.

Eenmaal op het eiland aangekomen ontdekt Parker de reden tot geheimzinnigheid omtrent de locatie van het eiland. Zo staat het eiland, zoals later blijkt, op geen enkele kaart aangegeven. Het eiland blijkt het ‘wetenschappelijk’ speelterrein te zijn voor de gevluchte Engelse bioloog en wetenschapper Dr. Moreau.

Hij voert hier controversiële experimenten uit op de aanwezige dieren. Moreau’s ultieme doelstelling is om een dier te transformeren tot mens. De aanwezige populatie bestaat dan ook uit het resultaat van Moreau’s experimenten: half mens, half dier, door de wetenschapper geïndoctrineerd met een door hemzelf geschreven manifest waarin hij zichzelf de rol van oppergod heeft toegekend. Moreau behandelt zijn creaties met brute onderdrukking en zonder mededogen, zo ook de enkelen die hij tot zijn cortège rekent en die voor hem het vuile werk moeten opknappen. Wie zich niet wenst te houden aan de regels wordt onderworpen aan nieuwe experimenten in Moreau’s laboratorium, ook wel bekend als ‘the house of pain’.

Moreau’s magnum opus betreft zonder twijfel de prachtige Lota, half panter half vrouwmens, gespeeld door Kathleen Burke (The Lion Man). Moreau stelt zonder schroom de mensenschuwe Lota ter beschikking aan Parker om erachter te komen of zij beschikt over, naar zijn mening, de ultieme menselijke emotie: de liefde.

Wulps kruipt de schaars geklede en sexy Lota meerdere malen tegen Parker aan die zich, hoewel hij al een vriendin heeft, bijna overgeeft aan zijn lustgevoelens. Natuurlijk wordt de held Parker gered door moreel besef en de ontdekking dat Lota geen mens is maar half dier. De scène is zo subtiel opgezet dat het Parker nauwelijks kwalijk valt te nemen dat hij bijna toegaf aan de seksuele verlokkingen van de sensuele en schaars geklede Lota.

Verbluffende cinematografie
Het scenario, geschreven door sciencefictionlegende Philip Wylie (1902-1971), is weinig complex en de archetypische karakterrollen in de film komen bij vlagen simplistisch over. Maar het is de non-conformistische aanpak van regisseur Erle C. Kenton die tot de verbeelding spreekt. Kenton lijkt zich niet te generen voor scènes die bol staan van seksuele insinuaties. Waarschijnlijk beschermd door de kwalificatie fictie, en dat dit genre geld opbracht, stonden de studiobazen van Paramount Pictures ook meer toe.

De cinematografie van de met een oscar bekroonde cameraman Karl Struss (ook bekend voor zijn sterk camerawerk in films zoals Sunrise: A Song of Two Humans (1927) en Charlie Chaplin’s The Great Dictator (1940) is verbluffend. Struss wist de opkomende mist in de ochtend goed vast te leggen en ook de studio-opnames komen prachtig tot hun recht als een aaneenschakeling van dromerige scènes.

De beeldenpracht dient met name de sensuele en ronduit erotische insinuaties die in diverse scènes van het doek spatten. Alsof de film zelf de controverses niet schuwt, passeren met speels gemak talloze gevoelige en ethische kwesties de revue. Wanneer is er sprake van onzedelijk gedrag? Wanneer krijgen de experimenten op dieren een onethisch karakter? Waar ligt de grens waar wetenschap ophoudt en plaatsmaakt voor abusievelijk gedrag?

Controverses en censuur
Fictie of niet, menig sciencefiction- en horrorfilm kon de strenge criteria opgesteld door de verschillende filmcommissies niet weerstaan. Waar gespeeld werd met controverses konden films vaak rekenen op het stigma immoreel, en dus, ongewenst. Zo werd Island of Lost Souls tot driemaal toe in Engeland verbannen en kon de film ook niet worden vertoond in Nederland, Duitsland, Hongarije, Indië, Italië, Letland, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid Afrika en Tasmanië.

Oscarwinnaar Charles Laughton (Ruggles of Red Gap) speelt zijn rol met verve en steelt overduidelijk de show. Met zijn corpulente lichaamsbouw is Laughton echt een verschijning. Hij weet op sublieme wijze de aan ijdeltuiterij lijdende en geesteszieke Moreau neer te zetten.

Auteur H.G. Wells zelf moest niets hebben van deze verfilming en was van mening dat de horrorelementen in de film de diepere en meer filosofische betekenis van het verhaal overtroffen. Decennia later is duidelijk dat H.G. Wells destijds niet kon vermoeden dat zijn boodschap, die in essentie wel degelijk verankerd ligt in het script, vandaag nog altijd actueel is. Daarom was Wells’ kritiek te kort door de bocht. De film stelt juist op geheel eigen wijze diverse standpunten, zo ook filosofische, ter discussie.

  

Eerdere afleveringen:
CINEMA DADA - Repo Man - Comic book op celluloid
CINEMA DADA - The Blob - Lang leve de slijmbal!

REEKS (3) – CINEMA DADA
Cinema Dada heeft een voorliefde voor cultfilms uit de vorige eeuw. Slechte smaak is geen bezwaar.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: RCV
MEAN CREEK
Niets is wat het lijk(t)
>>>