Het nieuwe schooljaar is na twee genadeloos voorbijgevlogen maanden opnieuw uit de startblokken geschoten. Kinderen van diverse leeftijden gaan weer - met de schooltassen zwaarwegend om de rug gegespt - naar de schoolbanken en ontmoeten er leerkrachten van diverse pluimage. Sommigen zullen hen inspireren; anderen vooral irriteren. We kennen ze allemaal: de leerkrachten die hun leerlingen aanmoedigen en stimuleren; maar ook de leraars die hun gezag niet over de klas kunnen uitoefenen (met soms dramatische gevolgen) en de uitgedoofde, moe getergde oude rotten in het vak; voor wie het allemaal niet meer zo nodig moet.
In Detachment volgen we de lotgevallen van leraar Henry Barthes (Adrien Brody), een invaller die van klaslokaal naar klaslokaal zwerft en nergens een connectie lijkt te maken; noch met de vaak getroebleerde leerlingen noch met zijn al even getormenteerde collega’s. Zo zijn er de strenge directrice (Marcia Gay Harden) voor wie ontslag en een hels leven met haar emotioneel treiterende man (Bryan “Breaking Bad” Cranston) dreigen; de “nerdy” leerkracht Mr. Wiatt (Tim Blake Nelson) wiens privéleven al even dodelijk saai is als zijn beroep en de sarcastische veteraan van het gezelschap (een uitstekende James Caan) die galgenhumor gebruikt om tot de jongeren door te dringen.
Onsamenhangend
Even lijkt Detachment een studie van het verloederde Amerikaanse schoolleven te worden. Eerder zagen we al soortgelijke verhalen in Half Nelson, Dead Poets Society, Dangerous Minds (de door Jerry Bruckheimer geproduceerde Hollywood-versie) en ontelbare “tv-film van de week”-producties waarin leerkrachten hun studenten trachten aan te sporen. Een van de beste films over dit onderwerp is het Franse Entre Les Murs van Laurent Cantet en in de thuisbioscoop herinneren we ons vooral het vierde seizoen van The Wire dat zich nog het best laat bekijken als een kwade, omhooggestoken middelvinger naar het schoolsysteem.
Dat het scenario van Carl Lund zich over deze thematiek wil buigen is onmiskenbaar, maar dat was buiten regisseur Tony Kaye gerekend. Kaye, een zelfverklaarde rebel, is bij het grote publiek vooral bekend als de regisseur van het controversiële American History X waarbij hij danig in de clinch ging met hoofdrolspeler Edward Norton. Bij Detachment is het zo’n vaart niet gelopen, al liet Bryan Cranston zich toch ontvallen dat hij de samenwerking met Kaye allesbehalve soepel vond verlopen en dat het scenario weinig werd gerespecteerd.
Toegegeven, Detachment lijkt boeiender dan wat het uiteindelijk is geworden. Het onderwerp spreekt aan, de cast is er helemaal klaar voor maar het geheel is nooit meer dan de som van de delen en de scènes blijven onsamenhangend en anekdotisch. We leren nooit echt de leerkrachten en hun leerlingen kennen. Veel verder dan een schets komt Kaye niet.
Subtekst
Na verloop van tijd wordt het duidelijk dat Kaye niet echt geïnteresseerd is in een film over het leven in en rond een school. Hij verlegt de focus naar een Taxi Driver-achtig subplot waarin Barthes in een vreemdsoortige relatie terechtkomt met een tienerprostituee (Sami Gayle). Vervolgens lijkt de subtekst van de film niet zozeer over de chaos binnen de scholen te gaan maar wel over een man die zijn pedofiele aard onder controle tracht te houden. Of dat nu wel of niet de te volgen verhaallijn blijkt te zijn is aan de kijker zelf om te ontdekken maar het blijft wel een feit dat Kaye met zijn aanpak het doel van de film enigszins voorbijschiet.
Detachment dient te handelen over hoe isolement en eenzaamheid tot vervreemding en onbegrip leiden. Het is een film over mensen in de marge en over hoe het steeds moeilijker wordt om echt met elkaar in contact te komen. Maar deze grote onderwerpen blijven onderbelicht. Het gebrek aan bevredigende antwoorden slaat bij sommigen ongetwijfeld aan (biedt het leven immers hapklare oplossingen?) maar wat ons betreft laat Detachment na afloop vooral een warrige indruk na. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit Kaye’s intentie was maar het levert bovenal een frustrerende prent op.
Op het rapport zou deze leraar schrijven: “zeker niet slecht maar dat kan beter!”
THEMA SCHOOLFILMS
Bij de start van het nieuwe schooljaar bespreekt Planeet Cinema vier films die zich op school afspelen.
Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.
We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.
Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.
HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS
Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.
>>>
Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.
>>>
Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.
>>>
Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.
>>>
Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.
>>>
In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.
>>>